Opnieuw hoge functionaris China weg om corruptie

Een oud-medewerker van Zhou Yongkang, een voormalig lid van het Chinese Permanente Comité van het Politbureau dat in ongenade is gevallen, is woensdag ontslagen. Guo Yongxiang wordt verdacht van corruptie, net als zijn voormalige leidinggevende. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de Chinese corruptiewaakhond. Guo is uit de Communistische Partij gezet.

Guo werkte zeker twaalf jaar voor Zhou, die aan het hoofd stond van het Chinese veiligheidsapparaat, en wist uiteindelijk op te klimmen tot plaatsvervangend gouverneur. Volgens de corruptiewaakhond heeft Guo 'geld verdiend door zijn macht te misbruiken'. Ook zou hij steekpenningen en geschenken hebben aangenomen. De waakhond omschrijft Guo als 'moreel corrupt'. Zijn bezittingen worden in beslag genomen.

De Chinese president Xi Jinping heeft sinds hij aantrad als president de strijd aangebonden met corruptie. Hij heeft gewaarschuwd dat corruptie de Communistische Partij in zijn bestaan bedreigt. Diverse bondgenoten van Zhou zijn al opgepakt en worden ondervraagd. Het is nog onduidelijk of Zhou wordt berecht, omdat de regering dan het risico loopt dat er een beerput wordt opengetrokken over de Chinese elite. Dat zou een negatief effect op het vertrouwen van de Chinese bevolking in de partij kunnen hebben.