Toyota roept 23.000 auto's in Nederland terug

Toyota roept ruim 23.000 auto's in Nederland terug om enkele euvels te verhelpen. Het gaat om de tweede generatie van de Yaris en de Urban Cruiser, die tussen 2005 en 2010 zijn gemaakt, meldt Toyota woensdag. Wereldwijd worden er 6,4 miljoen voertuigen teruggeroepen door de Japanse fabrikant.

Bij ruim 23.000 auto's kan de stuurkolom uit positie raken als 'heel vaak uit volle kracht tot de maximale stuuruitslag' wordt gedraaid. Sturen blijft dan overigens nog wel mogelijk. In Nederland hebben zich nog geen klanten gemeld bij wie dit is gebeurd, maar de fabrikant wil de auto's uit voorzorg inspecteren en zo nodig aanpassen.

Verder kan bij bijna 2900 auto's een mechaniek in de stoel stuk zijn gegaan als die 'extreem vaak bruusk naar voor of achter is geschoven'. Een woordvoerder kon niet direct zeggen of er auto's zijn die met beide problemen kunnen kampen.

Verder worden enkele exemplaren van de Hilux, de Land Cruiser en de RAV4, die tussen 2007 en 2009 zijn gemaakt, teruggeroepen. Bij die auto's kan de bedrading van de airbag door het draaien van het stuur beschadigd raken. Er gaat dan een waarschuwingslampje branden. Hier is in Nederland een melding van bekend.

Alle eigenaren krijgen van Toyota bericht en kunnen de auto gratis brengen voor een inspectie. Volgens de fabrikant zijn er geen ongelukken gebeurd vanwege de defecten.