Homo zomaar ontslaan mag niet

Het Kamerdebat moet woensdag nog worden gevoerd, maar lijkt eigenlijk al een gelopen race. Scholen in het bijzonder onderwijs en andere instellingen op godsdienstige grondslag mogen personeel niet meer weigeren of wegsturen om hun seksuele leven.

Vorig jaar mei kwamen ze het al overeen, de VVD, de PvdA, de SP, Groen Links en voorop D66: de zogenoemde 'enkelefeitconstructie' moet uit de Algemene wet gelijke behandeling. Je mag iemand niet discrimineren vanwege het 'enkele feit' dat hij homo is. Maar de reikwijdte van dit verbod is de partijen te schimmig.

D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp: "De enkelefeitconstructie laat nog te veel onduidelijkheid bestaan over de vraag wat zogenaamde bijkomende omstandigheden zouden kunnen zijn. Een instelling mag een medewerker niet ontslaan omdat deze homoseksueel is, maar wel vanwege bijkomende omstandigheden. Wat deze zijn, is onduidelijk. En dat geeft ruimte voor discriminatie."

Het COC pleit om dezelfde reden al 20 jaar voor deze wetswijziging en vraagt om voortvarendheid. In 2009 tekenden volgens een woordvoerder circa 30.000 mensen een COC-petitie tegen de enkelefeitconstructie.

De Besturenraad stelde vorig jaar dat scholen docenten moeten mogen weigeren als zij door hun leefwijze en persoonlijke opvattingen de identiteit en grondslag van de school niet geloofwaardig kunnen uitdragen. De overkoepelende instelling van christelijke onderwijsinstellingen pleitte ervoor de enkelefeitconstructie in de wet te vervangen door een alternatieve formulering van de Raad van State, waarin scholen nog wel personeel kunnen kiezen dat aansluit bij hun eigen visie.

Seksuele voorkeur niet langer reden ontslag
Homo zomaar ontslaan mag niet (Foto: ANP)