Helft Brazilianen tegen organiseren WK voetbal

De steun voor het organiseren van het wereldkampioenschap voetbal blijft afnemen onder de Braziliaanse bevolking. Uit een enquete van Datafolha blijkt dat voor het eerst minder dan 50% van de Brazilianen positief tegenover de organisatie van het toernooi staat. 

In november 2008, een jaar na toewijzing van het WK, stond de peiling op het hoogste niveau. Destijds was liefst 79% van de bevolking blij met het feit dat het WK in het voetbalgekke land gehouden zou worden. In de jaren daarna werd de onvrede echter steeds groter, vooral door veel duurder uitgepakte projecten, dodelijke ongevallen bij de bouw en uit angst dat Brazilië voor schut komt te staan.

Uit de meest recente peiling blijkt dat 41% van de Brazilianen negatief tegenover het houden van het toernooi staat, terwijl dat zes jaar geleden slechts voor 10% van de bevolking gold. Meer dan de helft denkt zelfs dat het WK voor meer schade gaat zorgen dan het op kan leveren, bijvoorbeeld door corruptie en criminaliteit. 

Volgens veel mensen konden de miljarden reais beter besteed worden aan in hun ogen meer belangrijke dingen, zoals de gezondheidszorg en educatie. Dat is voor veel mensen nog altijd bijzonder duur, hoewel bepaalde - etnische - groepen korting kunnen krijgen. 

De uitslag staat in schril contrast met het beeld wat veel mensen hebben van Brazilië. In 2002, nadat de Seleção voor het laatst de wereldtitel pakte, barstte op de straten van het land een van de grootste volksfeesten op aarde uit. Ook zal het land tijdens wedstrijden van het eigen team, zoals altijd, volledig stil liggen. Men krijgt vrij van werk en school en de niet-noodzakelijke diensten worden tijdelijk stilgelegd.