Europa wil strikte regels voor civiele drones

Er moeten strikte regels komen voor het gebruik van civiele drones. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag voorgesteld. De nieuwe regels moeten de veiligheid, privacy, databescherming en aansprakelijkheid waarborgen.

Volgens de Europese Commissie worden drones al veel ingezet voor allerlei doeleinden en is de potentie van de nieuwe technologie groot. De regels voor de op afstand bestuurbare vliegtuigjes zijn echter vaag. Bovendien verschillen ze per land. Daar moet volgens de Commissie een einde aan komen.

"Civiele drones kunnen bijvoorbeeld bruggen inspecteren, natuurrampen zoals overstromingen volgen en zeer nauwkeurig gewassen besproeien. Er zijn allerlei soorten drones (...), maar veel mensen, onder wie ikzelf, maken zich zorgen over de veiligheids- en privacykwesties die deze apparaten met zich meebrengen", aldus eurocommissaris voor vervoer Siim Kallas.

Het doel van de regelgeving is volgens de Commissie om Europese bedrijven uit te laten groeien tot wereldleiders, maar er tegelijkertijd voor te zorgen dat alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen genomen zijn. "Als er één moment is om dit op Europees niveau te regelen, dan is het wel nu. Op afstand bestuurbare vliegtuigjes gaan, vrijwel letterlijk, grenzen overstijgen en de industrie staat nog in de kinderschoenen. We hebben nu de kans een set regels af te spreken waar iedereen mee kan werken, net als het geval is voor grote vliegtuigen", aldus Kallas.