Transnistrië wil bij Rusland

De afvallige Moldavische regio Transnistrië wil erkend worden als onafhankelijke staat en uiteindelijk onderdeel worden van Rusland. Dat heeft de Transnistrische president Jevgeni Sjevtsjoek maandag gezegd.

"Onze droom is een succesvol, onafhankelijk Transnistrië, samen met Rusland", zei Sjevtsjoek. De uitspraken bevatten de sterkste bewoordingen over opgaan in Rusland van de afgelopen maanden. In 2006 stemde het gebied al wel eerder tijdens een referendum voor aansluiting bij Rusland. Moldavië heeft nog niet op de uitspraken gereageerd. Dat land ziet Transnistrië als zijn grondgebied en hoopt lid te worden van de Europese Unie.

Transnistrië scheidde zich in 1990 tijdens het uiteenvallen van de Sovjet-Unie af van Moldavië. De onafhankelijkheid van de regio wordt door geen enkel land erkend, hoewel Rusland wel betrekkingen met Transnistrië onderhoudt en zo'n vijftienhonderd militairen in het gebied heeft gestationeerd. De Russische president Vladimir Poetin zei vorige week dat het tijd wordt om een rechtvaardige en duurzame oplossing te vinden voor het Transnistrische conflict en om de blokkade van de regio op te heffen.

Transnistrië (Kaartje van Wikipedia)
Moldavië (donkergrijs) en Transnistrië (groen)