'The Winter Soldier heeft grote impact op Agents of S.H.I.E.L.D.'

De release van Captain America: The Winter Soldier, die afgelopen week in de VS plaatsvond, gaat direct invloed hebben op de tv-serie Agents of S.H.I.E.L.D., zo melden de castleden in een speciaal hiervoor vrijgegeven featurette van de serie.

Aan de start van de tv-serie, afgelopen september, werd al zijdelings gemeld: "in april komt de nieuwe Captain America uit, dat gaat ook invloed hebben". Wellicht hadden maar weinigen kunnen vermoeden hoe sterk die impact zou zijn. In The Winter Soldier speelt de organisatie S.H.I.E.L.D. een grote rol; de film vertelt (lichte spoiler) over de aanwezigheid van leden van vijandige organisaties in S.H.I.E.L.D. en Captain America moet het daar tegenop nemen. Het verloop van de film heeft grote gevolgen voor de organisatie en vaste kijkers van de tv-serie kunnen niet anders dan denken "jamaar, hoe zit het dan met Coulson en zijn clubje?"

En dan stappen we nu van de lichte spoilers af. Als je de film niet gezien hebt en dat nog graag wil doen, kom dan later nog eens terug.

Captain America: The Winter Soldier: Robert Redford en Chris Evans

De onthulling dat nazi-organisatie Hydra, na ogenschijnlijk verslagen te zijn in Captain America: The First Avenger, zich langzaam maar zeker een plek heeft gegeven binnen alle lagen van S.H.I.E.L.D. was een grote. De infiltratie ging zo ver dat zelfs hoge overheidsleden bij Hydra bleken te horen en Captain America tot staatsvijand verklaarden om hem tegen te houden. In het slot van de film werd het hoofdkantoor van S.H.I.E.L.D. zo ongeveer met de grond gelijk gemaakt, dook Nick Fury voor onbepaalde tijd onder (na zijn dood gefingeerd te hebben) en was S.H.I.E.L.D. zo goed als verleden tijd.

Intussen, op tv-zender ABC, had de club van agent Phil Coulson te maken met een mysterieuze vijand, die door zijn enorme kennis over de agenten, en Coulson in het bijzonder, de bijnaam 'De Helderziende' kreeg. In de meest recente aflevering (ik had al gezegd dat we in spoilergebied zaten, he?) werd de conclusie getrokken dat er geen sprake was van een ingewikkeld mysterie: de Helderziende is simpelweg iemand binnen S.H.I.E.L.D. met toegang tot veel informatie: de organisatie is onbetrouwbaar geworden.

Nu The Winter Soldier nog geen week in de Amerikaanse bioscopen draait, gaat Agents of S.H.I.E.L.D., naar eigen zeggen, meteen los. "Het gaat een enorme impact hebben op de relaties tussen de personages in de show," aldus Chloe Bennet, die de rol van Skye speelt. Volgens Brett Dalton (agent Ward) kan een grote film de gebeurtenissen met veel spektakel op het grote scherm laten zien, maar in de serie kun je zien hoe dat direct effect heeft op de mensen. "Je zult versteld staan," voegt Bennet toe. "Mensen [kijkers] worden helemaal gék."

Check het zelf in de featurette:

Tot nu toe werd door veel kijkers, bijvoorbeeld op ons eigen FOK!forum, geschat dat de invloed van de film op de serie, hoewel merkbaar, niet zo direct zou zijn. Immers "niet iedereen gaat meteen naar de film als deze uitkomt". Deze featurette, maar ook een artikel over het onderwerp in USA Today, beweren het tegendeel: als je niet meteen in de eerste week naar The Winter Soldier bent gegaan, mis je direct een deel van de plot, zo lijkt het.

Agents of S.H.I.E.L.D. wordt in de VS op dinsdagen uitgezonden. In Nederland wordt de serie uitgezonden op zondagavonden bij Veronica. De aflevering van vorige week wordt op 13 april door Veronica uitgezonden, wat betekent dat de aflevering van deze week rond Pasen te zien kan zijn.