'Spookstatenlid moet zetel inleveren'

Statenlid Monica Nunes van Forza N-H moet overwegen haar zetel in Provinciale Staten van Noord-Holland op te geven. Dat vindt de Noord-Hollandse Commissaris van de Koning Johan Remkes. Hij schrijft dit in een brief aan het Statenlid, zo werd maandag bekend. Nunes is al sinds januari vorig jaar niet meer op vergaderingen van de Staten verschenen.

Waarom Nunes niet meer komt, weet Remkes niet. Ze reageerde niet op zijn eerdere brief en is onbereikbaar. Het aanzien van en het vertrouwen in Provinciale Staten is er niet mee gediend dat Nunes geen prestaties meer levert voor haar vergoeding, vindt Remkes. Salaris terugvorderen van Nunes kan wettelijk gezien niet. Ook kan de provincie het Statenlid niet op haar bezoldiging korten.

Paul Meijer, fractievoorzitter van Forza Haarlemmermeer, zegt dat het bestuur van Forza Nederland Monica Nunes gaat royeren als lid. "Dan kan ze niet meer onder onze naam opereren", aldus Meijer. "We zitten als partij niet te wachten op deze negatieve publiciteit. Het gaat wel om gemeenschapsgeld. Je kunt het niet maken om niet op te komen dagen. Als je ziek bent, stuur dan een vervanger."

Ook Forza krijgt al maanden geen contact meer met Nunes, die aanvankelijk Statenlid was voor de PVV. Ze volgde Hero Brinkman toen die uit de PVV stapte, maar brak ook weer met hem en sloot zich toen aan bij Forza. Ze raakte in opspraak doordat ze actief bleek te zijn geweest op de extreemrechtse site Stormfront.