Spelcomputers verbruiken meer stroom dan koelkast

De Xbox One is niet alleen op basis van aanschaf het duurst, ook zorgt de Xbox One voor de hoogste energierekening. Bij een gemiddeld gebruik van twee uur per dag kost een Xbox One gemiddeld 46 euro aan stroom per jaar. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht in opdracht van HIER.

De gaafste spelcomputers verbruiken in twee uur al meer stroom dan een gemiddelde koelkast per dag verbruikt. Opvallend is dat Wii U ontbreekt uit de lijst, maar daar speelt waarschijnlijk niemand mee.

Game console

Stroomverbruik per jaar (2 uur/dag)

Xbox One

€ 46

PlayStation 4

€ 44

Gemiddelde koelkast

€ 38 (o.b.v. 24 uur/dag)

PlayStation 3

€ 31

Xbox 360

€ 28

Xbox 360 slim

€ 17

PlayStation 3 slim

€ 16

PlayStation 2

€ 12

Wii

€ 5

Xbox

€ 5

Gamecube

€ 3

Bart de Voogd, directeur van het HIER klimaatbureau: “Het energieverbruik van game consoles is onder andere afhankelijk van het grafisch vermogen. De Wii is grafisch minder sterk, waardoor deze ook een stuk minder stroom verbruikt. Maar dat verklaart niet alles. Nintendo heeft de onderdelen in de Wii zo goed op elkaar afgestemd dat het systeem heel efficiënt werkt.

Volgens de boomknuffelaars kun je beter buiten gaan spelen, maar ze geven toch wat tips voor de echte nerds.

  • Kies in plaats van de Xbox 360 of Playstation 3 voor de slim-versie. Deze dunnere versies verbruiken bijna de helft minder stroom. De Wii verbruikt echter veruit het minste stroom.
  • Nieuwe versies van spelcomputers verbruiken steeds meer stroom, in tegenstelling tot andere apparaten in huis die juist steeds zuiniger worden. Doe dus gerust wat langer met je oude model.
  • Veel spelcomputers verbruiken in stand-by nog steeds elektriciteit. Wanneer het apparaat lang niet gebruikt wordt, kun je het beste de stekker uit het stopcontact halen. Let er bij de Wii op, dat je Wiiconnect24 uit zet wanneer je het niet gebruikt. Doe je dit niet, dan maakt het apparaat de hele tijd contact met internet en is het stand-by verbruik stukken hoger.