Grensbewoners tanken vaker over de grens

Bijna de helft van de automobilisten in de grensregio's tankt vaker in België of Duitsland sinds de accijnzen zijn verhoogd. 48 procent van de automobilisten die tot dertig kilometer van de grens wonen, geeft aan dit vaker te doen dan voor de verhoging. Ook alcohol wordt vaker over de grens gekocht. Dat stelt onderzoeksbureau I&O maandag na een enquête onder 4300 mensen.

Ruim de helft van de ondervraagden gaf aan zeker een keer per maand over de grens te tanken. 29 procent doet dat minder dan een keer per maand. Hoe dichter automobilisten bij de grens wonen, hoe vaker ze naar België of Duitsland rijden om de tank vol te gooien.

Een kwart van de ondervraagden gaf bovendien aan eens per maand alcohol te kopen in buurlanden. 45 procent doet dat nooit. Bijna drie op de tien ondervraagden gaan vaker de grens over voor alcohol sinds de accijnzen in januari omhoog gingen.

Het tankgedrag in de grensstreek is onderwerp van gesprek omdat benzinestations klagen over sterk teruglopende omzetten doordat brandstof duur is ten opzichte van de buurlanden. Enkele oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen dat de verhoging wordt teruggedraaid, maar het kabinet wil daar nog niet aan.

Onderzoekscijfers geven weinig duidelijkheid over de gevolgen van de verhoging voor de brandstofverkoop. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vorige maand dat er 0,7 procent meer brandstof werd verkocht dan in maart 2013. Volgens onderzoeken van brancheorganisaties Bovag en NOVE liep de verkoop van met name lpg en diesel begin dit jaar ver terug.