PVV'er Graus wil dierenrechten in grondwet

Dion Graus wil dat de rechten van dieren in de Nederlandse grondwet worden verankerd. Het PVV-Kamerlid deed die uitspraak zondag in het praatprogramma Jinek naar aanleiding van de jarige grondwet. "Waarom zou een diertje dat niet mogen hebben en mensen wel?", vroeg de erkend dierenliefhebber zich af.

Het Limburgse Kamerlid wil dat de rechten van dieren worden opgenomen bij de klassieke grondrechten, helemaal vooraan in de grondwet. "Voor mensen bestaan die grondrechten nu al tweehonderd jaar. Voor diertjes, ook wezentjes met intrinsieke waarden en met een complex zenuwstelsel, is helemaal niets goed geregeld."

Dat de rechten van dieren zijn geregeld in de Wet dieren en de Flora- en faunawet is volgens Graus niet voldoende. "Daar doet de regering helemaal niets mee." Ook opname in de lager geplaatste artikelen van de grondwet, zoals eerder wel werd voorgesteld, is volgens hem niet afdoende.

Het dier moet volgens Graus niet als object, als ding, maar als subject van de wet worden gezien. "Als u nu uw hond in elkaar slaat, is dat vernieling van een ding. Dan komt de dierenpolitie en krijgt u een boete van 80 tot 150 euro. En u zit misschien een paar uur op het bureau, en dan gaat u met uw hond weer naar buiten. Dat zal dan veranderen."

Volgens Graus kan met de wet in de hand veel zwaarder en sneller worden gestraft als er bijvoorbeeld dierenmishandeling in het spel is. Hij wil ook een levenslang verbod op het houden van dieren voor dierenbeulen. "Die grondrechten zijn de blauwdruk voor alles."

Graus verwacht wel kritiek op zijn voorstel. "Ik hoor de Maarten van Rossems en al die flauweriken al. Ik zie morgen de columns alweer. Maar die veeg ik zo van tafel. Die mensen hebben geen verstand van zaken."

Het wijzigen van de grondwet is een langdurig proces. Eerst moeten de Tweede en de Eerste Kamer de wijziging goedkeuren met een gewone meerderheid. Daarna moeten er verkiezingen komen en moeten de beide kamers van het parlement er nogmaals over stemmen. Bij die tweede ronde is een tweederdemeerderheid vereist.

De laatste keer dat de grondwet werd gewijzigd was in 2008. Toen werd onder meer uit de grondwet gehaald dat de burgemeester per se voorzitter is van de gemeenteraad. Ook werd het stemrecht van wilsonbekwamen beter geregeld.