Turkse rechter: hef YouTube-blokkade op

De Turkse regering moet de blokkade van videowebsite YouTube opheffen. Dat heeft een Turkse rechtbank vrijdag bepaald. Volgens de rechter is de blokkade een ernstige schending van de vrijheid van meningsuiting. Wel moeten vijftien video's op YouTube onbereikbaar blijven voor Turkse gebruikers. De Turkse orde van advocaten had beroep aangetekend tegen de blokkade.

De toegang tot YouTube werd op 27 maart afgesloten, nadat er geluidsopnames waren uitgelekt waarin onder anderen minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu, het hoofd van de inlichtingendiensten en enkele generaals te horen waren. In de opnames werd geopperd om Turken vanuit Syrië een aanval op Turks grondgebied uit te laten voeren. Deze 'aanval' zou vervolgens door Turkije kunnen worden gebruikt als voorwendsel om Syrië de oorlog te verklaren.

Woensdag droeg het hooggerechtshof de regering nog op een einde te maken aan een blokkade van Twitter. De berichtendienst ging in opdracht van premier Recep Tayyip Erdogan op zwart omdat er opnames werden gedeeld waarin te horen zou zijn hoe Erdogan zijn zoon instrueert grote hoeveelheden contant geld uit een woning weg te halen in verband met een onderzoek naar corruptie. De premier zei het sociale netwerk 'met wortel en tak' te willen uitroeien.

Het is nog maar de vraag of de regering gehoor geeft aan de uitspraak. Een lagere rechtbank droeg Ankara eerder al op het Twitter-verbod terug te draaien, maar deze uitspraak werd genegeerd. Pas toen het hoogste hof hetzelfde vonnis velde ging de regering overstag.