[EL] Uitslag AZ - Benfica

AZ Alkmaar is er in eigen huis niet in geslaagd om voor een stunt te zorgen. De Noord-Hollanders werden in eigen huis geklopt door grootmacht Benfica. Het werd 0-1. AZ hoopte in de aanloop naar de eerste van twee duels met de koploper van Portugal op een nieuw goed resultaat in Europa.

De ploeg van trainer Dick Advocaat leed vanavond pas de tweede Europese nederlaag van dit seizoen. Alleen het Griekse Atromitos was in de voorronde te sterk. Dat bleef echter zonder gevolgen. In de betrekkelijk zwakke poule waarin AZ daarna zat, werd niet meer verloren. Ook Slovan Liberec en FC Anzhi waren niet opgewassen tegen AZ.

AZ begon scherp aan de wedstrijd. Het leek niet last te hebben van zenuwen en mocht zelfs al vrij snel aan aanvallen denken. Roy Beerens zorgde met een schot voorlangs voor het eerste gevaar. Benfica liet zich op zijn beurt niet veel zien en loerde op de omschakeling. Een opvallende keus voor een ploeg met een begroting die bijna vier keer zo groot is als die van tegenstander AZ.

AZ begon dermate goed dat Aron Jóhannsson voor de 1-0 had moeten zorgen. Hij stuitte in extremis op doelman Arthur. Even later was Steven Berghuis eveneens dichtbij de openingstreffer. Zijn afstandsschot werd knap gekeerd. De bezoekers creëerden in de eerste helft geen enkele grote kans. Dat was de verdienste van de thuisploeg, die het achterin goed dichthield.

Toch namen de bezoekers het initiatief sluw over. Het veldspel werd beter en AZ kreeg het moeilijker. Vlak na rust sloeg Benfica dan ook dodelijk toe. Salvio scoorde, nadat Esteban een inzet van Cardozo gekeerd had.

De krachten van AZ vloeiden vervolgens weg. Benfica werd superieur en liet zijn klasse zien. De bezoekers consolideerden de wedstrijd, waardoor AZ nauwelijks meer voor gevaar kon zorgen. Gelukkig voor AZ nam Benfica wel wat gas terug, waardoor een afstraffing uitbleef.

De uitwedstrijd in Lissabon lijkt nu alleen nog een formaliteit. Al is de ervaring natuurlijk mooi meegenomen. AZ reist volgende week af naar Estádio da Luz. Wie weet kan AZ dan alsnog voor een wonder zorgen. De marge blijft immers slechts één doelpunt.

AZ

0 - 1

Benfica

     48' Salvio 
 
 Gele kaart: M. Johansson (AZ), Gaitán, Siqueira, Salvio, M.Pereira (Benfica)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16906
Arbiter: Oddvar Moen (Noo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
M.Johansson
Gouweleeuw
Viergever
S.Poulsen (Gudmundsson/49)
Gudelj (Henriksen/81)
Ortíz
Elm
Berghuis
A.Jóhannsson
Beerens
  Artur
M.Pereira
Luisão
Garay
Siqueira
Salvio
Gomes
Amorim (André Almeida/39)
Gaitán
Cardozo (Lima/65)
Rodrigo (L.Markovic/77)