[Eredivisie] Preview speelronde 31

De kaarten lijken steeds meer geschud te zijn. Nog vier speelronden te gaan en dan zit de Eredivisie er op voor dit seizoen. Ajax heeft op dit moment de grootste kans om de vierde landstitel op rij te pakken. Daarom blikken we vandaag vooruit op het uitduel met Vitesse.

Sinds speelronde veertien zijn Vitesse en Ajax de enige ploegen, die op de eerste plaats hebben gestaan. Na de achttiende speelronde wisselde beide ploegen van plaats, waarna dit een aantal weken hetzelfde bleef. Toch lijken de geel-zwarten de laatste tijd steeds verder weg te zakken.

Marko Vejinovic snelt langs Ajax speler Ricardo van Rhijn (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
Marko Vejinovic snelt langs Ajax speler Ricardo van Rhijn (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Dat is niet alleen aan de ranglijst te zien. Vitesse heeft inmiddels een achterstand van negen punten op Ajax. Een blik op de meest recente uitslagen leert ons dat dit niet geheel verrassend is. Van de laatste vier wedstrijden werd er slechts één gewonnen: NAC Breda verloor in eigen huis met 1-2. Daarnaast speelde de Arnhemmers vorige week nog gelijk tegen sc Heerenveen.

Bij Ajax gaat alles crescendo. Het spel is niet altijd om aan te zien, maar de punten worden wel voortdurend gepakt. Van de laatste vier wedstrijden werd slechts één keer puntverlies geleden. Ook in dit geval was NAC Breda de boosdoener (1-1). Bovendien hebben de Amsterdammers het geluk dat de concurrentie ook met regelmaat steken laat vallen. Alleen Feyenoord lijkt de weg naar boven gevonden te hebben met vier zeges op rij.

Mocht Ajax het duel met Vitesse winnen en Feyenoord morst punten in eigen huis punten tegen RKC Waalwijk, dan is de vierde landstitel op rij een feit. In dat geval zijn de Amsterdammers na PSV de tweede club, die vier keer kampioen van Nederland op rij wordt. De Eindhovenaren zetten eenzelfde reeks neer in de periode tussen 2004 en 2008. AZ en FC Twente doorbraken deze hegemonie uiteindelijk, waarna Ajax het stokje overnam.

Rafael van der Vaart houdt Ruud Knol en Evgeniy Levchenko van de bal tijdens de wedstrijd in 2002 (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Rafael van der Vaart houdt Ruud Knol en Evgeniy Levchenko van de bal tijdens de wedstrijd in 2002 (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Onderlingen resultaten vanaf het seizoen 2000/2001:

Vitesse vs. Ajax
8 Winst 19
1 Gelijk 1
34 Aantal gemaakte doelpunten 70

Naast deze kampioenswedstrijd voor Ajax worden er nog veel meer duels gespeeld. Wat dacht je bijvoorbeeld van de clash tussen sc Heerenveen en PSV. Verder krijgt rode lantaarn-drager Roda JC Kerkrade AZ op bezoek, reist FC Twente af naar NAC Breda en kruisen ADO Den Haag en FC Utrecht de degens. Of we na dit weekend een landskampioen hebben, weten we zondagmiddag rond de klok van 16.30 uur.

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
4 apr om 20.00 uur PEC Zwolle - FC Groningen FOX Sports 1
4 apr om 20.30 uur Voetbal International RTL7
4 apr om 22.55 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 2
5 apr om 18.45 uur sc Heerenveen - PSV FOX Sports 1
5 apr om 19.45 uur NAC Breda - FC Twente FOX Sports 3
5 apr om 19.45 uur N.E.C. Nijmegen - sc Cambuur Leeuwarden FOX Sports 5
5 apr om 20.45 uur Heracles Almelo - Go Ahead Eagles FOX Sports 1
5 apr om 22.25 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
6 apr om 12.30 uur ADO Den Haag - FC Utrecht FOX Sports 1
6 apr om 14.30 uur Feyenoord - RKC Waalwijk FOX Sports 3
6 apr om 14.25 uur Vitesse - Ajax FOX Sports 5
6 apr om 16.30 uur Roda JC Kerkrade - AZ FOX Sports 1
6 apr om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
6 apr om 20.00 uur 90 Minutes FOX Sports 1
6 apr om 22.15 uur NOS Studio Voetbal Nederland 1