[Eredivisie] Uitslagen speelronde 29 - deel 2

Vanavond werden de resterende wedstrijden van de 29e speelronde gespeeld. De eerste vier duels vonden plaats in het weekend van 22 maart, vlak voor de Nucleair Security Summit in Den Haag. Door de benodigde hoeveelheid politie werd een aantal duels uitgesteld naar vanavond.

Koploper Ajax ging op bezoek bij RKC Waalwijk, dat afgelopen weekend belangrijke punten pakten in de strijd tegen degradatie. Het begon nu echter slap aan de wedstrijd en na een kwartier spelen kwamen de Amsterdammers al op voorsprong nadat Veltman uit een corner raak kopte. Een kwartier later was het Klaassen die de voorsprong verdubbeldena een knal in de verre hoek. In het vervolg van de wedstrijd nam Ajax wat gas terug maar RKC bleef machteloos. Door de 2-0 winst kan Ajax komende zondag bij winst op Vitesse kampioen worden, maar dan moet Feyenoord thuis punten verliezen tegen RKC.

Nummer twee Feyenoord reisde af naar Almelo voor het duel tegen Heracles Almelo. De thuisploeg begon sterk en kwam na bijna een kwartier spelen tot scoren. Bel Hassani schoof de bal binnen nadat hij Janmaat had uitgekapt. Feyenoord werd wakker en na maakte na een half uur de gelijkmaker via Te Vrede, nadat doelman Pasveer al een inzet van Boëtius had gered. Vlak voor rust kwamen de Rotterdammers op voorsprong nadat Vilhena de bal kreeg na een mislukt schot van Te Vrede. De bezoekers begonnen de tweede helft goed en Te Vrede kopte net naast het doel. Daarna zakte Feyenoord weg en werd Heracles beter. Bel Hassani miste toen hij alleen voor Mulder stond en ook Amoah wist niet te scoren. In de slotfase moest Cziommer (Heracles) van het veld nadat hij zijn tweede gele kaart kreeg.

Buiten alle commotie rondom het vertrek van coach Lodeweges om stond er wel een Eredivisiewedstrijd op het programma. FC Utrecht was de tegenstander, dat de laatste vier duels niet wist te winnen. In de eerste helft was Utrecht de betere ploeg, met kansen van Mulenga en Sarota. Doelman Nienhuis wist beide scoten te stoppen. Aan de andere kant waren Lukoki en Barto kansrijk. Tien minuten na rust kwam de thuisploeg op voorsprong via Mulenga, die de bal op aangeven van De Ridder binnenschoot. Met nog twintig minuten te spelen tackelde Bijker Sarota hard, waardoor Cambuur met tien man verder moest. Door dit veldoverwicht kwam Utrecht niet meer in grote problemen en bleven de belangrijke drie punten in eigen huis.

In Enschede begon de wedstrijd tussen FC Twente en ADO Den Haag. ADO heeft de laatste zeven wedstrijd onder de nieuwe coach Henk Fraser niet verloren. In de tiende minuut kwam Twente op voorsprong dankzij een doelpunt van Gutiérrez. Na iets meer dan een uur spelen moest de thuisploeg met een speler minder verder. Bengtsson haalde een doorgebroken speler neer en kreeg direct rood. Even later leek Castaignos de 2-0 te maken, maar zijn doelpunt werd afgekeurd. Na deze discutabele beslissing werd de wedstrijd vanwege spreekkoren tijdelijk stilgelegd. Na de hervatting kwam de gelijkmaker van ADO via Kramer. Zes minuten later kreeg ook Castaignos een rode kaart, waardoor Twente de wedstrijd met negen man eindigde. Door het gelijkspel verspeelt Twente twee punten en is het gat met nummer twee Feyenoord gegroeid tot vier.

Go Ahead Eagles kreeg NAC Breda op bezoek. Beide ploegen begonnen prima en kregen allebei een kans. Het tempo zakte echter weer in. Na bijna een half uur spelen zette Go Ahead aan en scoorde Antonia met een wippertje de 1-0. Vlak voor rust kwam NAC plotseling weer langszij toen Buijs een vrije trap langs alles en iedereen in het doel schoot. In de tweede helft viel er minder te genieten. De bezoekers namen het initiatief, maar het leidde niet tot grote kansen. In de slotfase werd een doelpoging van Overgoor van richting veranderd, waardoor de bal via Drost in het doel belandde. Door de winst stijgen de Deventenaren een plaatsje en staan ze nu veertiende, met evenveel punten als NAC.

Utrecht-speler Dorda is net iets eerder bij de bal dan Hemmen (r) (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)