SGP wil tolvignet voor buitenlandse automobilist

Buitenlandse automobilisten moeten gaan betalen voor het gebruik van Nederlandse wegen. Tijdens de onderhandelingen over de begroting voor 2015 met het kabinet zal de SGP de invoering van een tolvignet bepleiten. Dat heeft fractieleider Kees van der Staaij woensdag laten weten.

Van der Staaij wijst erop dat Nederlanders ook tol moeten betalen in het buitenland. Duitsland wil een tolvignet invoeren. "Waarom doet Nederland dat niet?", vraagt de SGP'er zich af. "We betalen in het buitenland ook voor de infrastructuur. Waarom moeten wij het braafste jongetje van de klas zijn?" Hij denkt met een tolvignet minimaal honderd miljoen euro te kunnen ophalen.

De SGP zal bij de onderhandelingen over de begroting verder pleiten voor extra investeringen in veiligheid en defensie. Van der Staaij wil daar 150 miljoen euro voor uittrekken. Dat geld is bedoeld om de opsporing en vervolging te versterken. Ook wil hij de krijgsmacht verstreken.

Van de Staaij bepleit verder lastenverlichting. Door de deal over het schrappen van de strafbaarstelling van illegaliteit is er al een half miljard euro beschikbaar gekomen voor de midden- en hogere inkomens. De SGP wil ook de koopkracht van lagere inkomens versterken. Ten slotte Van der Staaij dat er een goed overgangsbudget komt voor gemeenten, die er volgend jaar taken bij krijgen.

De onderhandelingen over de begroting voor 2015 beginnen maandag. Het kabinet voert die gesprekken met de SGP, ChristenUnie en D66. Die partijen zijn nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Sinds het begrotingsakkoord dat in het najaar werd gesloten staan deze partijen te boek als de 'constructieve oppositie'.

ChristenUnie en D66 legden eerder hun wensenlijstje ook al op tafel. De ChristenUnie eist ook lastenverlichting voor de lagere inkomens. Ook Alexander Pechtold (D66) pleitte eerder voor lastenverlichting.