Teeven krijgt kritiek op reactie illegalendeal

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) krijgt kritiek op zijn reactie op het akkoord over het schrapen van de strafbaarstelling van illegaliteit. Sietse Fritsma (PVV) noemde die woensdag tijdens een debat over de deal die de coalitiepartijen VVD en PvdA dinsdag sloten 'stuitend'. D66 vergeleek Teeven met 'buigend riet'.

Teeven liet dinsdag weten geen moeite te hebben met het akkoord; hij sprak van een 'prima deal'. "De reactie van de staatssecretaris is werkelijk stuitend", zei Fritsma. "Het vreemdelingenbeleid wordt helemaal afgebroken maar de staatssecretaris is in juichstemming."

Fritsma wees erop dat Teeven de strafbaarstelling altijd heeft verdedigd, maar er nu 'geen enkele moeite' mee heeft dat het van tafel wordt geveegd. De PVV'er haalde ook uit naar de VVD, die 'wederom' is gebogen voor de PvdA. De partij van Diederik Samsom is de grote winnaar, want die heeft nu het hele vreemdelingenbeleid in handen, aldus Fritsma.

"Na het generaal pardon, een enorme stijging van het aantal asielzoekers hebben we nu ook een soort gedoogsituatie van illegalen. Van een streng vreemdelingenbeleid is helemaal niets over." Fritsma voorspelde dat het aantal illegalen alleen maar zal toenemen. "Er is nu geen enkele prikkel meer voor uitgeprocedeerden en illegalen om Nederland te verlaten."

Teeven kreeg ook kritiek van D66, ofschoon die partij blij is dat strafbaarstelling van illegaliteit van tafel is. Gerard Schouw karakteriseerde de reactie van de bewindsman als 'buigend riet'. "Hoe kan hij op het ene moment een overtuigend pleidooi houden dat de strafbaarstelling van illegaliteit een probleem moet oplossen en ziet hij dat op het andere moment niet meer in?", aldus Schouw.