Adviseur Rutte wethouderskandidaat in Amsterdam

Topambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken Kajsa Ollongren is de eerste D66-kandidaat voor het wethouderschap in Amsterdam, waar D66 bij de raadsverkiezingen een klinkende zege boekte op de PvdA. Dat maakt D66-leider in de hoofdstad Jan Paternotte woensdag bekend.

Als secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken is de half-Zweedse Ollongren sinds augustus 2011 de vaste adviseur van de minister-president Mark Rutte (VVD). "Kajsa Ollongren heeft twintig jaar ervaring in politiek Den Haag en woont sinds haar achttiende onafgebroken in Amsterdam. De stad staat voor een aantal grote uitdagingen en dat betekent dat we sterke bestuurders nodig hebben om Amsterdam sterker uit de crisis te laten komen", aldus fractievoorzitter Paternotte. "Wij zijn verheugd dat we met Kajsa Ollongren die sterke bestuurder naar de Stopera halen."

De 46-jarige Ollongren heeft uitgebreide bestuurlijke ervaring. Zij was eerder directeur Europese integratie en strategie en plaatsvervangend directeur-generaal economische politiek op het ministerie van Economische Zaken. Daarnaast was Ollongren betrokken bij diverse kabinetsformaties.

Als secretaris-generaal van Algemene Zaken werkte zij onder meer nauw samen met Amsterdam aan de inhuldiging van koning Willem-Alexander en aan het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama in het kader van de Nuclear Security Summit (NSS). Ollongren is getrouwd met Irene van den Brekel en heeft twee zoons.