Politiechef gaat achter de hoeren aan

De politie gaat illegale thuisprostitutie harder aanpakken. Dat zegt plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie Ruud Bik dinsdagavond in het EO-programma Dit is de Dag. Sinds prostitutieboten aan het Zandpad in Utrecht zijn gesloten en op de Wallen in Amsterdam strengere regelgeving van kracht is, werken steeds meer prostituees vanuit particuliere woningen.

Bik erkent dat sprake is van een verschuiving en stelt dat hij het fenomeen hard wil aanpakken. "We gaan dit jaar extra inzetten op de aanpak van thuisprostitutie. We hebben een aantal landelijke actiedagen in voorbereiding." Volgens de politiechef is het belangrijk om de illegale prostitutie aan te pakken omdat er vaak 'een wereld van mensenhandel' achter schuilgaat.

Uit een reportage van Dit is de Dag blijkt dat het vaak 'brave' burgers zijn die voor veel geld een deel van hun huis verhuren voor thuisprostitutie. Bik noemt hen 'foute mensen'. "De kans is groot dat de prostituees die worden gefaciliteerd om te werken in de thuisprostitutie op een illegale manier worden uitgebuit. Maar blijkbaar interesseert dat deze mensen weinig", zegt de korpschef.