Koops stopt als bondscoach schaatsploeg

Arie Koops stopt als bondscoach van de Nederlandse schaatsers. De Zuid-Hollander wil zich weer volledig focussen op zijn functie van directeur sport, meldt schaatsbond KNSB dinsdag. Koops was sinds 2011 verantwoordelijk voor de ploegenachtervolging, nadat Theo de Rooij zich had teruggetrokken.

Koops won op de Spelen van Sochi zowel met de mannen als vrouwen goud. Er was echter ook kritiek op zijn functioneren. Vlak voor de olympische finale trok reserverijder Jorrit Bergsma zich terug uit onvrede over het beleid van Koops.

"Ik ben enorm blij met de successen tijdens de Spelen in Sochi", zegt Koops, die op verzoek van de coaches Jac Orie, Gerard Kemkers en Jan van Veen werd aangesteld. "Nadat het zowel in Turijn als in Vancouver niet lukte olympisch goud op de ploegenachtervolging te pakken, terwijl we wel jaar-in-jaar-uit wereldkampioen op dit onderdeel werden, hebben we het in de aanloop naar Sochi anders aangepakt."

"En met succes, want Team Nederland werd zowel bij de dames als heren olympisch kampioen en daarvoor wil ik op deze plaats iedereen bedanken voor de samenwerking", besluit Koops.

De KNSB gaat de komende maanden op zoek naar een nieuwe bondscoach. Koops hoopt zijn opvolger voor de start van het nieuwe seizoen te presenteren.