Elf enorme uitzichtverpesters voor Nederland

Nederland krijgt elf grote uitzichtverpestende, subsidieverslindende windmolenparken op land. De parken verrijzen in Zeeland, rondom het IJsselmeer en in het noordoosten van het land en moeten in 2020 goed zijn voor een totaal vermogen van zesduizend megawatt.

Dat hebben minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen en minister van Economische Zaken Henk Kamp (beiden VVD) maandag bekendgemaakt. De elf locaties in Nederland zijn door de provincies zelf aangewezen. De provincies moeten ook nog locaties aanwijzen waar nog meer kleinere parken moeten komen.

De afspraken met de provincies vloeien voort uit het vorig jaar gesloten energieakkoord. Daarin is afgesproken dat in 2020 veertien procent van de totale energievoorziening duurzaam moet zijn. Volgens de beide VVD-bewindslieden vormt windenergie op land daar een belangrijke bron in.

De molens zijn controversieel. Zo verpesten zij het uitzicht, vliegen vogels zich regelmatig dood, moeten ze worden uitgeschakeld als het waait, werpen ze slagschaduwen in huizen en straten en produceren ze een loei-irritant gebrom voor de omgeving, aldus de tegenstanders.

Een van de voorstanders, FOK!ker Mutsaers__78 ziet het plaatsen van honderden windmolens wel zitten. "Dat zie ik alsnog liever dan betonnen flatgebouwen ," zegt hij in reactie op dit bericht.