'Haringen in Noordzee nu al volvet'

De haring lijkt er dit jaar vroeg bij te zijn. Dat meldt het Nederlands Visbureau maandag. De organisatie heeft 'signalen' ontvangen dat er nu al volvette haringen, geschikt voor de verwerking tot Hollandse Nieuwe, voor de Nederlandse kust zwemmen. Normaal gesproken zijn de vissen pas tussen eind mei en begin juli klaar voor consumptie.

Vermoedelijk is de vis zo vroeg vanwege de zachte winter en het vroege voorjaar. De veiling van het eerste vaatje Nieuwe haring is vooralsnog vastgesteld op 12 juni. Maar volgens het Nederlands Visbureau zouden haringproducenten er goed aan doen om zich 'te buigen over de gemaakte planning'.

Met hoeveel dagen of weken de verkoop van de Hollandse Nieuwe naar voren kan worden gehaald, kan een woordvoerder niet zeggen. "De vissers en groothandels moeten daarover in gesprek. Ze moeten hun hele planning aanpassen. Dat is niet iets wat in een dag gedaan is, maar eerder weken gaat duren."

De start van het haringseizoen werd vorig jaar juist nog met twee weken uitgesteld vanwege de lange winter. Het seizoen begon toen op 19 juni.