D66 eist invulling EU-voorzitterschap

D66 wil weten wat de topprioriteiten zijn van het kabinet wanneer Nederland in 2016 voorzitter is van de Europese Unie. Die oproep doet fractieleider Alexander Pechtold samen met Europarlementariër Sophie in 't Veld maandag tijdens het debat over de Staat van de Europese Unie in de Tweede Kamer.

Pechtold refereert aan de organisatie van de nucleaire top, waarmee Nederland zich vorige week van zijn beste kant liet zien. "Laat het kabinet eenzelfde energie aan de dag leggen om van het Nederlands-EU-voorzitterschap een succes te maken", stelt de D66-leider. Dat begint met een heldere inzet: Pechtold wil voor de zomer horen wat de drie topprioriteiten zijn.

Als het aan de democraten ligt, wordt de hervorming van de EU-begroting tot speerpunt gebombardeerd. In 't Veld en Pechtold willen meer investeren in onderwijs en innovatie en minder in landbouwsubsidies.

De Tweede Kamer debatteert maandag over de toekomst van de Europese Unie. Bijzonder aan dit debat is dat ook Europarlementariërs aan de beraadslagingen mogen deelnemen.