Jaaaaa, het is zomer! (tijd)

Mocht je het gemist hebben en vanmorgen gedacht hebben dat je lekker lang had uitgeslapen omdat je computer je vertelde dat het 9 uur was, helaas. Je hebt net zo lang geslapen als altijd, maar je hebt een reis door de tijd gemaakt.

Afgelopen nacht om 2.00 uur ging de zomertijd in en sprong de klok spontaan van 1:59 naar 3:00 in plaats van 2:00 uur. Dat betekent dat het 's morgens langer donker is en 's avonds langer licht. Voor veel mensen betekent het ook dat hun bioritme in de war raakt en dat ze 's avonds langer wakker liggen omdat het nog licht is buiten, maar anderen - waaronder ondergetekende - vinden het prettig om 's avonds minder vroeg met de lichten aan te moeten zitten.

Alle landen in de Europese Unie laten sinds 2002 de zomertijd in het laatste weekeinde van maart ingaan. Wereldwijd verzetten ongeveer 70 landen twee keer per jaar de klok.

In het laatste weekeinde van oktober is de zomertijd voorbij. Dan begint de wintertijd en gaat de klok weer een uur terug en kunnen we eenmalig een uurtje langer slapen, stappen of opblijven.