Line-up voor Batman-serie Gotham krijgt vorm

Terwijl de wereld de ogen gericht houdt op Zack Snyder c.s. en hun plannen om van het vervolg op Man of Steel een groots DC Comics-spektakel te maken, is er in de televisietak van DC Entertainment ook voldoende beweging. De tv-serie Arrow, het huidige vlaggenschip van de comicgigant op tv-zender The CW, nadert het einde van het tweede seizoen en zal volgend seizoen worden vergezeld van een spin-off over de Flash, eveneens op The CW. Tegelijk is er een handjevol andere series in ontwikkeling, waarvan een serie met de titel Gotham de meest opvallende is.

Zoals de titel al doet vermoeden begeeft deze serie zich in de hoek van Batman. Een opvallende wending als je je bedenkt dat de makers van de serie Smallville geen gebruik mochten maken van Bruce Wayne en zijn bijfiguren, omdat dat exclusief territorium van, toen nog, Christopher Nolans films was. Gotham zal echter niet direct over Batman verhalen, maar de tijd een stukje terugdraaien en zich richten op een jonge James Gordon. Origineel was het idee dat het gewoon "om Gordon" zou draaien, een idee dat later werd gevormd tot wat het nu is: een hoofdstuk uit de geschiedenis van Gotham van voordat Batman ten tonele verscheen. Een hoofdstuk waarin de stad zich vormt tot hoe we deze uit de films en comics kennen.

Volgens de officiële synopsis, die eerder deze maand werd vrijgegeven, vertelt de serie over de oorsprong van niet alleen Gordon als politieagent, maar ook de figuren die later deel uit zullen maken van Batmans rogues gallery. Zo zijn de rollen voor Selina Kyle (Catwoman) en Oswald Cobblepot (Penguin) al ingevuld door nieuwkomer Camren Bicondova en Robin Taylor. Gordon zelf wordt gespeeld door Ben McKenzie (Southland, The O.C.), die in 2011 nog de stem van Bruce Wayne insprak in de animatieversie van Frank Millers Batman: Year One. Hij wordt gepartnerd met Harvey Bullock, gespeeld door Donal Logue (Sons of Anarchy).

De serie zal openen met Gordon net enkele weken aan het werk bij de politie van Gotham, wanneer hij samen met zijn partner op een grote zaak wordt gezet: de brute moord op het miljardairsechtpaar Thomas en Martha Wayne. Om die reden is de rol van een jonge Bruce Wayne ook al gecast: David Mazouz (Touch) zal de twaalf jaar oude wees spelen.

Gotham heeft de pilot-fase overgeslagen en is door tv-zender FOX direct aangekocht; de serie wijkt dus af van Arrow en nieuwkomer The Flash, in de zin dat Gotham op een andere zender te zien zal zijn. Dit roept vragen op over de richting die DC Comics wil nemen. Naast deze drie zijn er nog meer series in aantocht, over minder bekende personages, terwijl de filmproductie ook niet stilstaat. Waar rivaal Marvel hun tv-serie Agents of S.H.I.E.L.D. welbewust en actief aan hun Cinematic Universe verbindt, lijkt dat voor DC, met verschillende series op verschillende zenders, wat lastiger.

Het vermoeden dat DC niet hetzelfde plan als Marvel najaagt wordt versterkt door de casting van Alfred Pennyworth, Bruce Waynes butler, in Gotham. Hier zal Sean Pertwee deze rol op zich nemen, terwijl in de in 2016 te verschijnen film met Batman en Superman de rol wordt ingevuld door Jeremy Irons. Zou er een actief plan zijn geweest de series en de films onderling aan elkaar te verbinden, dan zou er de verwachting zijn dat dezelfde rollen door dezelfde acteurs gespeeld zouden worden. Natuurlijk is het mogelijk dat slechts Gotham afwijkt van een dergelijk plan: in tegenstelling tot The CW is FOX geen onderdeel van hetzelfde concern als DC en Warner Brothers. Het gerucht dat Arrow-acteur Stephen Amell zijn rol van Green Arrow ook in de films zou gaan spelen, dat tot nu toe onbevestigd is, leidt tot de hoop dat er toch een beetje sprake gaat zijn van een DC Cinematic Universe dat zich afpeelt op zowel het grote als het kleine scherm.

Maar gedeeld universum of niet; DC-fans kunnen vanaf het komende tv-seizoen op drie punten de belevenissen van hun helden volgen: Green Arrow en zijn bondgenoten (Black Canary, Speedy en anderen) en vijanden (Deathstroke, Deadshot, Huntress) in Arrow, The Flash in de gelijknamige spin-off (die wel een continuïteit zal delen met Arrow) en James Gordon met een jonge Bruce Wayne in Gotham. Daar komen nog series over onder andere Constantine bij, maar hiervan is nog weinig bekend.

Gotham: Ben McKenzie als James Gordon
Gotham: Ben McKenzie als James Gordon (foto: FOX)