Onderzoek naar beperken voorwaardelijke vrijlating

Er komt een gedegen onderzoek naar een systeem waarbij gevangenen alleen nog vervroegd kunnen vrijkomen als zij zich goed hebben gedragen. Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag tijdens een debat over het gevangeniswezen.

Aanleiding is de vervroegde vrijlating van Volkert van der G. op 2 mei. Verschillende partijen willen een eind maken aan het 'automatisme' dat gevangenen vrijkomen als ze twee derde van hun straf hebben uitgezeten. Over de manier waarop bestaat echter nog geen eensgezindheid, zo bleek tijdens het debat.

Regeringspartij VVD wees op het nieuwe systeem van 'promoveren/degraderen' in gevangenissen, waarbij gedetineerden bij goed gedrag worden beloond en bij slecht gedrag worden gestraft. Ard van der Steur (VVD) wil de voorwaardelijke invrijheidstelling koppelen aan dit systeem. Wie zich niet goed gedraagt in de gevangenis, kan dan niet vervroegd vrijkomen.

Afschaffen van het systeem van de voorwaardelijke invrijheidstelling gaat de liberaal echter te ver. Daarvoor leek Lilian Helder (PVV) wel te pleiten. "Wat betreft de PVV gaat er een streep door de voorwaardelijke invrijheidstelling." Er moet een eind komen aan het automatisme dat gevangenen na twee derde van hun straf vrijkomen, stelde zij. Helder kondigde een initiatiefwet aan die dit mogelijk moet maken.

Madeleine van Toorenburg (CDA) liet weten wel oren te hebben naar de koppeling van de vervroegde invrijheidstelling aan het systeem van promoveren/degraderen, zoals ook de VVD dat voor ogen heeft. Voorwaarde is wel dat dit systeem goed werkt.

Teeven ziet zelf nog geen aanleiding om het huidige systeem te wijzigen, zei hij. Niettemin toonde hij zich bereid er uitgebreid onderzoek naar te laten doen, dat zal worden uitgevoerd door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van zijn ministerie. Op basis van dat onderzoek kan dan worden besloten de wet al dan niet te wijzigen.