Vettel en Franklin winnen Laureus Award

Sebastian Vettel en Melissa Franklin hebben in Kuala Lumpur de prestigieuze Laureus Award ontvangen als beste sporters ter wereld in 2013. Zwemster Franklin won tijdens het WK in Barcelona als eerste vrouw zes gouden medailles, terwijl Vettel zijn vierde wereldtitel Formule 1 op rij pakte. Bayern München won de prijs voor beste sportploeg. Tennisser Rafael Nadal kreeg de trofee voor beste comeback van het jaar.

Sportman van het jaar
Vettel pakte met ongekend machtsvertoon zijn vierde wereldtitel op rij. Met zijn Red Bull schreef hij geschiedenis door maar liefst negen races op rij te winnen. In de laatste negen races van het jaar was hij niet te kloppen en daarvoor won hij ook al vier wedstrijden. Met dertien zeges in één seizoen evenaarde hij het record van zijn landgenoot Michael Schumacher.

Het was de vierde keer op rij dat Vettel genomineerd was, maar pas de eerste keer dat hij de prijs kreeg uitgereikt. Ook was het de eerste keer in tien jaar dat een Formule 1-coureur won, nadat Michael Schumacher dat in 2004 deed. Vettel werd verkozen boven atleten Usain Bolt en Mo Farah, tennisser Rafael Nadal, basketballer LeBron James en voetballer Cristiano Ronaldo.

Vettel werd op 26-jarige leeftijd voor de vierde keer op rij wereldkampioen Formule 1
Vettel werd op 26-jarige leeftijd voor de vierde keer op rij wereldkampioen Formule 1

Sportvrouw van het jaar
In Barcelona was de pas achttienjarige Missy Franklin de beste op de 100 en 200 meter rugslag en de 200 meter vrije slag. Verder maakte ze deel uit van de Amerikaanse teams op de 4x100 meter en 4x200 meter vrije slag en de 4x100 meter wisselslag. Franklin kreeg de prijs uit handen van de legendarische zwemmer Mark Spitz. Ze versloeg onder meer atlete Shelly-Ann Fraser-Pryce, wereldkampioene op 100 en 200 meter, en skiester Tina Maze, die de World Cup domineerde.

In haar toespraak begon ze met enkele woorden voor de nabestaanden van vlucht MH370. 'Ik kan me met geen mogelijkheid voorstellen hoe het voor jullie moet zijn in deze zware tijden. Mijn gedachten en gebeden zijn bij jullie allemaal'. Ook liet ze blijken dat ze erg gelukkig was met het tijdstip van de uitreikingen. Doordat het Spring Break is hoeft ze geen enkele dag school te missen.

Franklin op weg naar een van haar zes wereldtitels in Barcelona (Foto: PRO SHOTS/GEPA)
Franklin op weg naar een van haar zes wereldtitels in Barcelona (Foto: PRO SHOTS/GEPA)

Paralympische sporter van het jaar
De Française Marie Bochet is verkozen tot beste paralympische sporter van 2013. De twintigjarige skiester, die door een aandoening een onontwikkelde linkerarm heeft, kende een fantastisch seizoen en schreef geschiedenis op het wereldkampioenschap. In het Spaanse La Molina won ze de wereldtitel op de slalom, reuzenslalom, supercombinatie, super-G en de afdaling, een ongeëvenaard succes. Tijdens de Paralympische Spelen in Sochi maakte ze eveneens furore door maar liefst vier gouden medailles mee naar huis te nemen. Ze kreeg haar prijs van voormalig olympisch kampioen afdaling Franz Klammer en bedankt de organistatie voor haar nominatie en de prijs.

Bochet schreef geschiedenis met vijf wereldtitels alpineskiën, één op elk onderdeel (Foto: WikiCommons/LauraHale)
Bochet schreef geschiedenis met vijf wereldtitels alpineskiën, één op elk onderdeel (Foto: WikiCommons/LauraHale)

Sportploeg van het jaar
Bayern München werd verkozen tot beste sportploeg van het jaar. De Duitse voetbalclub kende een ongekend seizoen, waarin ze de Duitse beker, de Bundesliga en de Champions League wonnen. Vooral in de Bundesliga wisten ze diverse records te breken. Geen enkele andere club haalde ooit meer dan hun 91 punten, het verschil met de nummer twee was maar liefst 25 punten, ze wonnen 29 wedstrijden en lieten slechts 18 keer een tegengoal noteren. In november wonnen de Duitsers tegen CSKA Moskou hun tiende Champions League-wedstrijd op rij, een record.

De prijs werd uitgereikt door Johan Cruyff en in ontvangst genomen door oud-voetballer Paul Breitner. Bayern won de prijs door in de verkiezing te winnen van onder anderen het Nieuw-Zeelandse rugbyteam, het Braziliaanse voetbalteam en de Miami Heat.

Bayern München won voor de vijfde keer de cup met de grote oren (Foto: PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Bayern München won voor de vijfde keer de cup met de grote oren (Foto: PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Comeback van het jaar
De Spaanse tennisser Rafael Nadal heeft de Laureus Award voor de comeback van het jaar gekregen. Nadal moest zich halverwege 2012 terugtrekken uit het tennis vanwege een zware knieblessure. Hij miste hierdoor de US Open en Olympische Spelen van 2012 en de Australian Open van 2013. In februari maakte hij zijn rentree en in diezelfde maand won hij het Masters-toernooi van Indian Wells. Nadal won verder nog vier Masters-toernooien en pakte de titel op Roland Garros en de US Open. Het waren de twaalfde en dertiende Grand Slam-titels voor de Spanjaard, waarmee hij op de derde plek allertijden staat. Nadal is de eerste persoon die elke mogelijke individuele Award krijgt. Hij won eerder al de prijs voor nieuwkomer van het jaar en die voor sportman van het jaar.

Nadal won na zijn comeback twee van de drie Grand Slams waaraan hij meedeed (Foto: PRO SHOTS/GEPA)
Nadal won na zijn comeback twee van de drie Grand Slams waaraan hij meedeed (Foto: PRO SHOTS/GEPA)

Extreme sporter van het jaar
De prijs voor beste extreme sporter ter wereld ging naar de Brit Jamie Bestwick. De 42-jarige BMX'er won als eerste sporter ooit acht keer op rij goud op hetzelfde onderdeel op de X-Games. Hij deed dat op het onderdeel vert, waarbij de deelnemers in een soort halfpipe vele stunts uitvoeren. Bestwick nam het record over van legende Tony Hawk, die hem in Kuala Lumpur de prijs gaf. Bestwick bood in zijn toespraak vooral zijn excuses aan Hawk aan voor het afpakken van diens record. Ook bedankte hij de Braziliaanse snowboarder Bob Burnquist, die met 25 medailles op de X-Games een nieuw record vestigde.

Doorbraak van het jaar
De grootste doorbraak van het jaar komt, volgens de verkiezingscommissie van de Laureus Awards, op naam van motorcoureur Marc Márquez. De pas twintigjarige Spanjaard zorgde voor een stunt door in zijn debuutseizoen in de MotoGP direct de wereldtitel op te eisen. Dat deed hij ook nog eens op bijzonder indrukwekkende manier. Hij werd één keer gediskwalificeerd en haalde één keer de finish niet, maar in elke andere race eindigde hij op het podium. Zelfs voor een ervaren coureur is dat een ongekende prestatie. Hij won maar liefst zes races in zijn eerste jaar. Márquez kreeg zijn prijs van motorsportlegendes Mick Doohan en Giacomo Agostini.

Márquez begon 2014 goed door in Qatar direct te winnen (Foto: PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Márquez begon 2014 goed door in Qatar direct te winnen (Foto: PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Spirit of Sport-award
De zogenaamde spirit of sport-award, voor opvallende sportieve prestaties, ging naar het Afghaanse cricketteam. In 2001 begon een groep Afgaanse vluchtelingen in een kamp in Pakistan met het leren en spelen van cricket. In 2013 wisten ze zich in de Verenigde Arabische Emiraten, onder leiding van coach Kabir Khan en aanvoerder Mohammad Nabi, door een zege op Kenia zeer verrassend te plaatsen voor het wereldkampioenschap in 2015. Opvallend daarbij is dat ze vijf jaar geleden nog in de vijfde divisie van de wereld speelden.

Sport for Good-award
De Sport for Good-award, de prijs voor het inzetten van sport in een maatschappelijke context, ging naar de Indiase organisatie Magic Bus. Zij zetten zich al jaren in voor kansarme kinderen in de sloppenwijken van India.Dat doen ze door onder andere veel soorten spelletjes en sporten, waarbij de kinderen fysieke, sociale en persoonlijke vaardigheden aanleren. Meer dan 300.000 kinderen zitten op het moment in het programma, waarvan de verwachting is dat het merendeel later een studie zal volgen of via Magic Bus aan het werk zal kunnen.