Ook Zwijndrecht doet aangifte tegen Wilders

In navolging van de gemeente Nijmegen doet ook Zwijndrecht aangifte tegen PVV-leider Geert Wilders wegens discriminatie. Burgemeester Dominic Schrijer (PvdA) belast woensdag namens de gemeenteraad onnodig het justitiële apparaat dat al moeite genoeg heeft de échte criminaliteit op adequate wijze te bestrijden.

De nieuwe gemeenteraad nam dinsdagavond unaniem een motie van afkeuring aan. De motie werd ingediend door de ChristenUnie-SGP. Schrijer gaat om 11.30 uur naar het politiebureau aan de Burgemeester Bruïnelaan om samen met de raadsleden Andries van Gemerden (CU-SGP) en Siham Berrag (PvdA) aangifte te doen. Hij hoopt uiteraard dat er veel pers aanwezig is, want zonder mediaspektakel hebben de partijen er niets aan.

Wilders beloofde vorige week tijdens de verkiezingsbijeenkomst dat er 'minder Marokkanen' in Nederland komen. Een belofte die hij al jaren doet, op basis van zijn uitgesproken wensen om een immigratiestop- of beperking in te stellen op niet-westerse allochtonen, uitzetten van criminelen met een dubbel paspoort en het voortzetten van de wet op remigratiebevordering.

Zijn uitspraken hebben de burgemeester naar eigen zeggen persoonlijk, maar ook de leden van het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad, geraakt, meldt de gemeente.

"Dergelijke uitspraken schaden het aanzien van ons politiek bestel, een etnische groep wordt op een volstrekt ontoelaatbare wijze gediskwalificeerd", zegt Schrijer. "Wij keuren de uitspraken van de heer Wilders af en vinden deze uitspraken ontoelaatbaar in onze samenleving. Niet welkom zijn, enkel op basis van afkomst, zonder dat daar een individueel handelen aan ten grondslag ligt, raakt ons allen. "

Wilders zelf heeft altijd gezegd dat mensen die op normale, positieve wijze aan de samenleving bijdragen vanzelfsprekend altijd welkom zijn. 

In Nijmegen deden dinsdag een paar honderd mensen een aanslag op het justitiële apparaat door gezamenlijk aangifte te doen tegen Wilders. Het gemeentebestuur had iedereen opgeroepen samen met burgemeester en wethouders gezamenlijk aangifte te doen. Pas als alle aangiftes binnen zijn, komt het Openbaar Ministerie met een landelijk beeld van het aantal aangiftes.

Niet dat dat enige betekenis heeft. Duizend aangiftes wegen immers niet zwaarder dan één aangifte. Het lijkt dan ook meer een vorm van symboolpolitiek. Ironisch genoeg voor oom Geert is dat wel juist het soort politiek waarin hij zelf een meester lijkt te zijn.