Magere 500 aangiftes tegen Wilders in Nijmegen

Ruim vijfhonderd mensen hebben dinsdag in Nijmegen aangifte gedaan tegen PVV-leider Geert Wilders. Dat zegt een woordvoerder van de politie na een actie van het college van burgemeester en wethouders in de stad. Die riep iedereen op om gezamenlijk naar het politiebureau te gaan.

Aan de oproep van het college B&W gaf slechts een schamele 500 man gehoor. De aangiftes worden gebundeld en gezamenlijk naar het Openbaar Ministerie in Den Haag gestuurd, aldus de woordvoerder. Dit heeft overigens weinig nut. Meer aangiftes betekent niet dat dat de uitspraak of de wet beïnvloedt.

Hoeveel aangiftes er inmiddels binnen zijn bij justitie, wil een woordvoerder niet zeggen. Pas als 'alle' aangiftes binnen zijn, komt het OM met cijfers. Donderdag stond de teller op ruim honderd, vrijdag liet justitie weten dat er nog altijd wat aangiftes binnenstroomden. Naar schatting loopt het landelijk totaal inmiddels op tot iets boven de duizend.

De aangiftes volgen op de vraag die Wilders stelde aan zijn achterban tijdens de bijeenkomst van zijn partij op de avond van de verkiezingsuitslagen in Den Haag. Hij vroeg of zij meer of minder (criminele) Marokkanen in Nederland willen waarop de toehoorders luidkeels 'minder, minder' scandeerden.

Eerder zei Wilders zelf al 'minder Marokkanen' te willen en lichtte dat toe door te zeggen dat het uiteraard alleen om criminele Marokkanen ging die uitgezet en gedenaturaliseerd moeten worden. Daarnaast pleit de partij al sinds jaren voor het stimuleren van vrijwillige remigratie van niet-Westerse allochtonen. Hiervoor zijn overigens al wetten. De PVV wil deze wetten niet zien verdwijnen. Ook een immigratiestop op niet-westerse allochtonen staat al sinds jaar en dag op het verkiezingsprogramma en mag niets nieuws heten.

Al in 2010 stonden de speerpunten van Wilders, minder immigratie, stimuleren van vrijwillige remigratie en uitzetten van criminele moslims met een dubbele nationaliteit, op het verkiezingsprogramma.