Ouders nemen steeds meer verlof op

Steeds meer ouders gaan tijdelijk minder werken om tijd met hun kinderen door te brengen. Ruim 182 duizend Nederlanders namen vorig jaar ouderschapsverlof op, ook al kreeg meer dan de helft van hen daarvoor geen vergoeding van hun werkgevers. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Twee jaar daarvoor, in 2011, waren er nog 160 duizend Nederlanders die verlof opnamen, zo meldt het statistiekbureau. Ten opzichte van 2009 negen steeg het aantal ouderschapsverloven zelfs met bijna een derde. Vooral vrouwen hebben de afgelopen jaren veel vaker verlof opgenomen, maar ook bij mannen is dat aantal aanzienlijk toegenomen.

Dat steeds meer ouders verlof opnemen, is opvallend. Het aantal ouders dat in aanmerking komt voor verlof daalde de afgelopen twee jaar namelijk met bijna zeventigduizend naar 1,26 miljoen. Alleen ouders met kinderen tot 8 jaar kunnen ouderschapsverlof opnemen. Ze hebben dan recht op 26 weken vrij.

Of werknemers tijdens die verlofperiode worden betaald, is afhankelijk van de werkgever. Voor veel ouders was de geringe vergoeding vier jaar geleden nog aanleiding om gewoon aan het werk te blijven. Ook vonden ze verlof toen veel vaker een ongunstige stap voor hun loopbaan.

In 2013 weerhield de lage of ontbrekende vergoeding of de loopbaanonderbreking ouders er al minder van om tijd met hun kinderen door te brengen. Van de 182 duizend werknemers die met verlof gingen kreeg 93 duizend man geen vergoeding, twee derde meer dan vier jaar geleden. Bijna zeventigduizend kreeg slechts gedeeltelijk een vergoeding.

De toename van het aantal verlofnemers gaat hand in hand met het dalende aantal kinderen dat naar de kinderopvang gaat. Uit de recentste cijfers blijkt dat het aantal aanvragen voor kinderopvangtoeslag vorig jaar met achttien procent is gedaald, zo schreef minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) maandag in een brief aan de Kamer.