Vicevoorzitter ISU tegen rigoureuze schaatsplannen

Jan Dijkema, vicevoorzitter van de ISU, kan zich niet vinden in de plannen van zijn preses Ottavio Cinquanta om het schaatsen op de schop te gooien. "Ik ben het volstrekt oneens met zijn voorstel om het WK allround af te schaffen", zegt de Nederlander dinsdag tegen De Telegraaf.

Cinquanta wil naast het WK allround ook het WK sprint en het EK allround afschaffen. Daarnaast moeten de lange afstanden en de 1000 meter van het olympisch programma worden gehaald. Dat schrijft de Italiaan in een interne brief aan de topbestuurders van de internationale schaatsunie.

"Allroundtoernooien vormen voor de ISU een substantiële bron van inkomsten, afschaffen is dus ook niet in het belang van de schaatsfederatie", stelt Dijkema. "We hebben de afgelopen weken in Amsterdam en Heerenveen zeventigduizend mensen op de tribunes gehad."

Dijkema wijst erop dat het om persoonlijke opvattingen van Cinquanta gaat en dat ze niet aan de orde komen op het ISU-congres in Dublin in juni. "Er liggen geen voorstellen in deze richting." Op zijn vroegst komt een deel van de voorstellen in 2016 op tafel.

Oud-wereldkampioen allround Harm Kuipers sprak eerder op de dag van een 'steen in de vijver'."Er moet iets gebeuren. Het is een poging de discussie aan te zwengelen", zei hij in de Volkskrant, dat beslag wist te leggen op de brief van Cinquanta.