Trojka NSS: nieuw plan voor nucleaire beveiliging

De afspraken en projecten voor nucleaire beveiliging worden ineengevlochten tot een overzichtelijk en solide bouwwerk. Nederland, de Verenigde Staten en Zuid-Korea hebben daartoe dinsdag op een gezamenlijke persconferentie in het World Forum plannen gepresenteerd.

De drie landen, die elk een editie van de top over nucleaire beveiliging organiseerden, hebben inmiddels dertig NSS-deelnemers kunnen overtuigen zich bij hun 'Verstevigingsinitiatief' aan te sluiten. De 33 landen stemmen de bestaande afspraken beter op elkaar af, voeren de richtlijnen van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) in hun nucleaire sector in en delen hun geslaagde beveiligingsideeën. Ook beloven ze open te zijn als er iets misgaat.

Als voorbeeld noemde de Amerikaanse minister van energie Ernest Moniz een nucleair incident in Tennessee. De VS gaven openheid van zaken en waren bereid de gemaakte fouten te onderkennen en te verhelpen, zei Moniz.

De 'trojka' van NSS-voorzitters zei dinsdag te hopen dat de andere landen het voorbeeld volgen. Dat moet leiden tot een 'gunstige kettingreactie', waarbij steeds meer landen worden aangestoken door het enthousiasme van de voorhoede.