'Mogelijk ook ebola in Liberia'

FOK.nl meldde zondag nog dat het ebolavirus al 29 levens heeft gekost in het west-Afrikaanse Guinee. Dat aantal is opgelopen tot minstens 59, een ruime verdubbeling. 

Het is de grootste ebola-uitbraak in Afrika in ruim zeven jaar en inmiddels zijn er minstens 80 mensen geïnfecteerd, melden cijfers die later op zondag naar buiten werden gebracht. Hoewel de hoofdstad Conakry nog niet is besmet, wordt gevreesd dat de ziekte zich zal verspreiden naar de straatarme buurlanden Sierra Leone en Liberia. 

Ebola-uitbraken in Afrika vanaf 1979
Ebola-uitbraken in Afrika sinds 1979. Copyright Wiki-user Zorecchi.

Vijfduizend kilo aan hulpgoederen is inmiddels door Unicef naar de ergst getroffen gebieden gestuurd. Eenmaal geïnfecteerd is de kans dat een slachtoffer ebola overleeft slechts tien procent.

Mogelijk heeft de uitbraak reeds meer dan 59 levens gekost. De Guineese autoriteiten komen later vandaag met een persconferentie over de verspreiding van ebola in hun land.



Update 14.45 uur: uitgebreidere informatie

Vooralsnog bevatten de bij zieken in de Guineese hoofdstad Conakry werden afgenomen monsters geen ebola. Dat blijkt uit onderzoek in Europese labs.

Wel zijn er in de hoofdstad (waar bijna twee miljoen mensen wonen) en buurlanden Sierra Leone en Liberia verdachte gevallen geconstateerd. Of dat loos alarm is of niet, zal moeten blijken.

In het weekend werd in een lab in Lyon daarentegen wel vastgesteld dat drie zuidelijke prefecturen in Guinee geïnfecteerd zijn met het ebolavirus.

Volgens dokter Esther Sterk van Artsen Zonder Grenzen is het de tweede keer dat er in west-Afrika ebola wordt aangetroffen. Het enige andere geval was een wetenschapper die in 1994 in Ivoorkust onderzoek deed naar een ebola-uitbraak onder chimpansees.

De wetenschapper overleefde de besmetting uiteindelijk. Esther Sterk, die eerder ook op de Filipijnen actief was, stelt: "We zien een heleboel sterfgevallen die allemaal aan elkaar gelinkt waren. Ze hebben allemaal contact met [andere slachtoffers] gehad."

"Dat is voor een ebola-uitbraak heel typisch. We zien dat er besmettingsketens ontstaan in families." Het is nog onduidelijk bij wie en waar het ebolavirus als eerste opdook.

Geïnfecteerde dieren als vleermuizen en apen kunnen het virus overdragen. Daarna verspreidt het virus zich via lichaamssappen als bloed en speeksel.

Het is tevens nog onduidelijk welke soort ebola in west-Afrika om zich heen grijpt. De sterftecijfers variëren per ebolasoort van 25 tot 90 procent.

Guinee op de kaart van Afrika. (Kaartje: Wikipedia)Guinee op de kaart van Afrika. (Kaartje: Wikipedia)  

Update 15.01 uur: 'Ga niet naar begrafenissen'
Unicef dringt er bij nabestaanden op aan dat ze vooral niet naar begrafenissen moeten gaan. Dit om mogelijke besmetting te voorkomen.

De eerste foto's van Artsen Zonder Grenzen-personeel ter plaatse zijn op Twitter te vinden:

Frankie Taggert, een correspondent voor de regio west-Afrika van het Franse persbureau Agence France-Presse, twittert een uitleg over het ebolavirus:

Update 22.07: 'Mogelijk ook ebola in Liberia' 
Bij monde van persbureau Novum: de uitbraak van het dodelijke ebolavirus in Guinee heeft zich mogelijk al verspreid naar buurland Liberia. Dat hebben de Guinese autoriteiten maandag gezegd.  

Vijf mensen die mogelijk besmet waren met ebola staken onlangs de grens met Liberia over in de hoop daar medische hulp te vinden. In Liberia overleden ze echter. "Het team is de situatie al aan het onderzoeken, bloedmonsters aan het verzamelen en lokale autoriteiten aan het inlichten over de ziekte", zei de Liberiaanse minister van volksgezondheid Walter Gwenigale.

Het ebolavirus veroorzaakt koorts en hevige interne bloedingen. Het virus dook in 1976 voor het eerst op in Congo en Sudan, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).