Dominee ziek door hand van God

De dominee die eerder deze maand in opspraak raakte vanwege uitlatingen over oud-minister Els Borst is met ziekteverlof. Dat bevestigt de preses van de synode van de Hervormd Herstelde Kerk, dominee Len Ruijgrok, maandag.

Predikant Albert van Andel uit Montfoort schreef in een overdenking in het blad van de kerk onder meer dat Borst om het leven is gebracht door de hand van God. Hij vindt dat door Borsts inbreng 'de meest goddeloze wetten' zijn aangenomen, waaronder de euthanasiewet. "God laat niet met zich spotten", aldus Van Andel.

Op de uitlatingen over de 'engel des doods' werd met veel verontwaardiging gereageerd door onder anderen Tweede Kamerleden. De Hersteld Hervormde Kerk distantieerde zich van de uitlatingen van de dominee. Oud-minister van Volksgezondheid Borst (D66) werd op 10 februari dood gevonden in haar garage in Bilthoven. Het onderzoek naar de moord is nog in volle gang.

Van Andel is in ieder geval zes weken met verlof, zo is zondag in de kerk bekendgemaakt. Of dat het gevolg is van de commotie over zijn uitspraken wilde Ruijgrok niet zeggen. "Hij had al langer problemen met zijn gezondheid", aldus de preses. Uiteraard ook door de hand van God.