Historische zege voor Front National

De eerste peilingen wijzen uit dat het extreemrechtse Front National (FN) zeer hoge scores haalt bij de gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk. De PS van president François Hollande daarentegen krijgt in veel plaatsen forse klappen.

In Hénin-Beaumont, een stadje in het departement Nord-Pas-de-Calais, stevent het FN af op een absolute meerderheid. Daarmee zou een tweede ronde volgende week in die gemeente overbodig zijn.

Ook in veel andere steden en gemeenten gaat het FN flink vooruit. De partij bijvoorbeeld vooraan in steden als Avignon en Perpignan, alleen zal daar volgende week wel nog een tweede ronde nodig zijn. Links dreigt ook de steden Reims, Amiens en Pau te verliezen.

Marine Le Pen, partijleidster van het FN, liet in een eerste reactie weten dat 'een doorbraak op lokaal niveau het begin is van een sterke machtsbasis in het hele land'. Daarmee denkt Le Pen openlijk aan de presidentsverkiezingen van 2017. Het partijboegbeeld ziet de verkiezingsuitslag ook als het einde van de tweedeling in de Franse politiek tussen de rechtse UMP en de linkse PS.

De gemeentelijke verkiezingen in Frankrijk golden ook als een test voor de socialistische president François Hollande. De PS lijkt in deze lokale verkiezingen echter afgestraft te worden. De partij betaalt daarmee de prijs voor de ongekend lage populariteit van haar president.

De rechtse partij UMP wordt weliswaar door schandalen geplaagd, maar gaat er evengoed licht op vooruit. Voorzitter Jean-François Copé, die vorig jaar nog liet weten 'even populair te zijn als schaliegas', had in zijn thuisbasis Meaux voldoende aan de eerste ronde om de zege binnen te halen. Hij roept de FN-kiezers op in de tweede ronde voor zijn partij te stemmen.

Verder stevent de opkomst bij de stembusgang op een laagterecord af. Daarmee zullen na deze eerste ronde in Frankrijk dezelfde conclusies getrokken worden als na de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen. Ten eerste dat regerende partijen zwaar afgestraft worden en ten tweede dat de kiezer de politiek de rug toekeert.


Bijbehorende omineuze muziek.