[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Qatar

Marc Marquez heeft de eerste race in de MotoGP van 2014 op zijn naam geschreven. Tijdens de Grand Prix van Qatar was de Spaanse wereldkampioen de Italiaan Valentino Rossi in een enerverend duel te snel af. Dani Pedrosa moest genoegen nemen met plek drie.

Bij de start kwam Jorge Lorenzo van plek vijf helemaal naar voren, met Bradley Smith achter hem. Marc Marquez, die van pole vertrok, viel terug naar plek vier. Halverwege de eerste ronde ging het echter al fout voor Lorenzo. De wereldkampioen van 2010 en 2012 ging hard onderuit, waardoor de Duitser Stefan Bradl op kon rukken en de leiding wist te pakken. Nog voor het einde van de eerste ronde ging ook Andrea Iannone vanaf plek vier tegen de vlakte.

Na vijf ronden leek er een klein beetje rust in de strijd te komen. Bradl lag op kop, gevolgd door Marquez en Valentino Rossi. Ook Smith, Dani Pedrosa en Alvaro Bautista konden het trio nog volgen. Deze rust was echter van korte duur, want al snel ging ook leider Bradl tegen het asfalt. Kort daarna kon Rossi na een mooie inhaalactie op Marquez de leiding pakken. 

Het duo op kop leek een gaatje te slaan, maar daar was Pedrosa het niet mee eens. Hij haalde Smith en Bautista in en begon het gat met zijn teamgenoot en Rossi te dichten. Voor Marquez was dit een extra reden om Rossi snel voorbij te willen en na enkele ronden vechten slaagde hij hierin. Vervolgens keerde de rust weer een klein beetje terug. Rossi probeerde het af en toe voorzichtig bij Marquez, terwijl daarachter Bautista en Pedrosa in gevecht verkeerden voor plek drie.

Marquez brak in februari zijn been, maar vocht nu een spannend duel uit met Rossi (Foto: PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Marquez brak in februari zijn been, maar vocht nu een spannend duel uit met Rossi (Foto: PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Drie ronden voor het einde barste het gevecht tussen Marquez en Rossi in alle hevigheid los. Rossi probeerde het een paar keer zonder succes, maar in de voorlaatste ronde ging hij er toch voorbij. Het duurde echter niet langer dan enkele bochten tot de Spaanse wereldkampioen hem weer gepasseerd was.

Nadat Rossi er nog een keer voorbij ging en opnieuw teruggepakt werd moest hij zich gewonnen geven. In de laatste ronde kon hij geen vuist meer maken. Pedrosa werd uiteindelijk derde, doordat Bautista, waar hij mee in gevecht was verwikkeld, twee ronden voor de finish onderuit ging. Aleix Espargaro werd, mede dankzij de vele valpartijen, vierde en pakte daarmee veruit het beste resultaat uit zijn carrière.