'PVV'ers wilden eerder al weg bij de partij'

De PVV'ers die de afgelopen dagen zijn opgestapt, hebben de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen aangegrepen om de partij de rug toe te keren.

"Ik hoorde al langer gezucht en gesteun onder PVV'ers. Ze vonden het niet meer leuk onder Wilders, zochten een uitweg. Hij gedraagt zich als een vorst die zich omringt met lakeien, maar die mensen willen op een gegeven moment ook wat", zegt politicoloog en hoogleraar Rinus van Schendelen zondag. "De uitspraken zelf zijn niet nieuw. Wilders zei eerder hetzelfde over de Polen in ons land."

De leegloop bij de PVV kost Wilders zeker kiezers, denkt Van Schendelen. "De aanhang zal denken: als er een hele pluk tegelijk vertrekt, dan zal er wel iets aan de hand zijn. Ik schat in dat Wilders een 'harde kern' overhoudt van een derde van zijn huidige aanhang." Kiezers die geen vertrouwen meer hebben in de PVV, gaan terug naar hun 'oude' partij of keren zich af van de politiek, vermoedt de politicoloog. "Tenzij er rechts van de VVD een nieuwe partij opkomt. Dat kan onder leiding van Rita Verdonk zijn, of van iemand anders."

Voor de PVV'ers die na hun vertrek bij de partij op zoek moeten naar een andere baan, ziet Van Schendelen het somber in. "Zij hebben met de PVV de verkeerde keuze gemaakt en hebben maatschappelijk weinig alternatieven."