'PVV niet isoleren of negeren'

Je moet niet samenwerken met de PVV, maar je moet die partij ook niet isoleren of negeren. GroenLinks-leider Bram van Ojik zei dat zondag in het tv-programma Buitenhof. Hij werd bijgevallen door voormalig VVD-leider Hans Wiegel en oud-senator Han Noten van de PvdA.

Van Ojik vindt dat de ideeën van de PVV bestreden moeten worden. "Je moet het niet met die partij op een akkoordje gooien, bijvoorbeeld om het wetsvoorstel voor strafbaarstelling van de illegaliteit door de Senaat te loodsen."

Maar helemaal negeren van de PVV is verkeerd, vindt Van Ojik. Hij wil ook niet per definitie uitsluiten dat zijn partij moties van de PVV steunt. Als het om goede voorstellen gaat, ziet hij daartoe geen reden. Hij wijkt daarmee af van de PvdA, die geen enkel voorstel van de partij van Geert Wilders meer wil steunen, hoe de inhoud ook luidt.

Wiegel nam afstand van de uitingen van Wilders, die deze week zijn aanhang 'minder Marokkanen’ liet scanderen, maar vindt dat de politiek zich wel moet bekommeren om de kiezers van de PVV. "Je moet die kiezers perspectief bieden." Van Ojik herhaalde zijn oproep om een Kamerdebat te houden over het omstreden optreden van Wilders.