Rellen na demonstratie in Spanje

Een demonstratie in Madrid tegen bezuinigingen is zaterdag uitgelopen op rellen. Tienduizenden mensen waren naar de Spaanse hoofdstad gekomen om hun onvrede over de regering te uiten. De demonstranten gooiden later op de dag met flessen en andere objecten naar de politie. Een politiewagen werd door de demonstranten vernield.

De politie liet in een verklaring weten dat zes agenten gewond raakten bij de uit de hand gelopen demonstratie en twaalf mensen werden gearresteerd. Volgens de Spaanse krant El Pais verrichtte de politie 24 arrestaties en raakten 88 mensen gewond.

Volgens de demonstranten heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy de gezondheidszorg en het onderwijssysteem uitgehold en Spanje opgezadeld met een hoog werkloosheidscijfer en een hoge staatsschuld. De demonstratie begon zaterdagochtend vroeg en in de namiddag stond de brede boulevard Paseo del Prado tjokvol.

De Spaanse economie viel in 2008 in een vrije val nadat de vastgoedsector instortte. Het land raakte vorig jaar uit de recessie, die twee jaar lang duurde. Van de Spaanse beroepsbevolking is 26 procent werkloos, waardoor veel Spanjaarden hun heil over de grenzen zoeken.