Geen serveersters bij nucleaire top

De 58 regeringsleiders die Nederland tijdens de Nuclear Security Summit aandoen worden enkel door mannen bediend. "Als er twintig heren serveren en drie hoogblonde dames, dan verstoort dat het beeld", zegt directeur Hans van der Linde van Van der Linde Catering zaterdag in het AD.

De serveerders moeten volgens de krant zo min mogelijk opvallen en daarom is gekozen voor alleen mannelijke bediening van minimaal 25 jaar. Zo wordt een 'eenduidige uitstraling neergezet', zegt Van der Linde in de krant.

De directeur laat in het midden of vrouwen te veel afleiding geven. "Dat hoor je mij niet zeggen. Maar het personeel moet zo terughoudend mogelijk optreden en dat doe je niet door er een paar mooie opvallende dames tussen te zetten." Over de vraag of vrouwelijke regeringsleiders niet door mannen in de 20 kunnen worden afgeleid, wordt niet gerept.

De organisatie bevestigt dat de opdracht 'een eenduidige uitstraling in de bediening' was. "Maar het heeft niks met afleiding te maken", zegt een woordvoerder in de krant.

Het feit dat er veel islamitische regeringsleiders zijn speelt volgens directeur Jean-Paul van het Protocolbureau ook mee. "Nederland is een klein land dat gewend is zich sneller aan te passen aan grotere landen." Ook denkt hij dat wel degelijk voor mannelijke bediening is gekozen om de afleiding voor de staatshoofden te beperken.