EU en Oekraïne sluiten associatieverdrag

De Europese Unie en Oekraïne hebben vrijdag in Brussel het politieke deel van hun associatieverdrag ondertekend. Namens de nieuwe regering in Kiev zette premier Arsenij Jatsenjoek zijn handtekening. Voor de EU tekenden voorzitter Herman Van Rompuy en de 28 regeringsleiders.

Met de ondertekening willen de EU-leiders steun aan Oekraïne betuigen. Oekraïne staat zwaar onder druk van buurland Rusland, dat het schiereiland Krim de facto heeft geannexeerd. Donderdag namen de EU-leiders verdere sancties tegen Rusland om het af te houden van verdere destabilisatie van Oekraïne.

De autoriteiten op de Krim, de bevolking en de Russische Doema hebben zich al voor de annexatie uitgesproken. Het Russische hogerhuis, de Federatieraad, ging vrijdagochtend akkoord. Het enige wat nu nog ontbreekt is de handtekening van president Vladimir.

Het politieke deel van het associatieverdrag betreft samenwerking op het vlak van van justitie, migratie, bestrijding van criminaliteit en mensensmokkel, democratisering en buitenlands en veiligheidsbeleid. De rest van het akkoord, dat ondermeer een vergaand handelsverdrag omvat, wordt later getekend.

Het verdrag was de aanleiding voor de protesten in Oekraïne, die aan tientallen mensen het leven kostten en tot de val van president Viktor Janoekovitsj leidden.

Janoekovitsj zag in november op het allerlaatste moment af van het akkoord en koos in plaats daarvan voor toenadering tot Rusland. Dat was tegen het zere been van de EU-gezinde Oekraïners in het westen van het land, die massaal de straat opgingen om hun ongenoegen kenbaar te maken. Janoekovitsj ontvluchtte het land uiteindelijk.