Ochtendkranten herkauwen ophef rond Wilders

Het optreden van Geert Wilders woensdag in Den Haag domineert vrijdagochtend de voorpagina's van de ochtendbladen. "Wilders splijt eigen partij", kopt De Telegraaf. De Volkskrant vraagt zich af of Wilders zijn hand heeft overspeeld.

Volgens het AD isoleert Wilders zich. Hij komt steeds meer alleen te staan doordat andere partijen weigeren nog langer met hem samen te werken. De Telegraaf denkt dat er na Kamerlid Roland van Vliet nog wel eens meer PVV'ers zouden kunnen opstappen.

Het Financieele Dagblad schrijft dat het optreden van Wilders 'nadelig kan uitpakken voor de internationale economische betrekkingen en voor Nederlandse bedrijven die in het buitenland actief zijn. Minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) heeft dat tegen de krant gezegd.

Wilders liet woensdagavond zijn aanhangers scanderen dat ze minder Marokkanen willen. Daarop is binnen en buiten de politiek met grote verontwaardiging gereageerd. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels meer dan honderd aangiften tegen Wilders ontvangen.

Wilders zelf snapt alle ophef niet. "Dit roepen wij al jaren. Ik heb niks verkeerds gezegd en ga ook geen excuses maken", reageerde hij donderdag.