Nederlanders vinden dat Wilders te ver gaat

De oproep van Geert Wilders om minder Marokkanen gaat volgens veel Nederlanders te ver. Uit onderzoek van Eenvandaag onder achtduizend mensen blijkt dat 64 procent de actie van Wilders niet vindt kunnen.

De PVV-leider riep tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen woensdag naar een juichende achterban: "Willen jullie in deze stad, en in Nederland, meer of minder Marokkanen?" Waarop 'Minder, minder, minder' werd gescandeerd. Daarop zei Wilders: "Dat gaan we regelen."

Dertig procent van de Nederlands is van mening dat de actie van Wilders wel door de beugel kan. Van de PVV'ers is 89 procent die mening toegedaan. En hoewel veel mensen de manier waarop de politicus zijn boodschap heeft gebracht afkeuren, zijn ze het wel eens met de inhoud ervan.

Zo vindt 43 procent van de mensen dat er minder Marokkanen moeten komen in Nederland. Wel tekenen veel van hen daarbij aan dat het voor hen gaat over criminele Marokkanen. Iets wat Wilders zelf ook aan zijn uitlatingen heeft toegevoegd. 45 procent is het daar niet mee eens en vindt dat de Marokkanen mogen blijven.

Tegen de uitspraken van Wilders zijn donderdag meerdere aangiftes gedaan wegens discriminatie en het aanzetten tot haat. Over de vraag of de PVV-leider hiervoor moet worden vervolgd is verdeeldheid. Vijftig procent vindt van niet en 42 procent vindt van wel.

Om 20.45 uur vindt FOK.nl het volgende:
Uit de poll op FOK.nl blijkt tot nu toe dat een meerderheid van 55 procent vindt dat Wilders te ver gaat. 45 procent vindt van niet.

Sommige users vinden het een open deur.
DSVM vindt: “Goh, iedereen denkt al jarenlang 'kut Marokkanen , altijd weer Marokkanen'
Opsporing verzocht is 75% Marokkaans.
Maar nee, hardop zeggen mag niet. Dat is racistisch.
Ga eens gauw weg

Anderen vinden het sick.
RickT vindt: “Dat mensen dit okay vinden is echt sick.
Discriminatie en haatzaaierij is een bedreiging voor onze maatschappij en onze vrijheden waaronder de vrijheid van meningsuiting. Als je dat goedkeurt snap je bar weinig van onze samenleving. Het zijn nu Marokkanen, maar vervang het door Joden, gehandicapten, homo's, Limburgers of weet ik veel wat. Misschien dat er dan wel een belletje gaat rinkelen.

Ook is er nuance te vinden.
tntkiller vindt: “normaal sta ik wel achter geertje en steun hem vooral in de anti europa standpunten maar dit vind ik net te ver gaan...zeg dan ALLE criminelen zwaarder straffen of uitzetten(bij zeer zware criminaliteit)