'Veel PVV-stemmen naar lokale partijen'

PVV-stemmers zijn woensdag in groten getale thuisgebleven. Zestig procent is niet komen opdagen voor de gemeenteraadsverkiezingen vergeleken met de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Dat blijkt woensdag uit een peiling van Maurice de Hond onder zo'n tienduizend mensen in opdracht van Novum Nieuws.

Van de PVV'ers die wel zijn gaan stemmen, heeft bijna zeventig procent gekozen voor een lokale partij. Hieruit valt af te leiden dat de oproep van PVV-leider Geert Wilders om lokaal te stemmen en geen PvdA of VVD, zin heeft gehad.

Van de kiezers die in 2012 nog op de VVD stemden is ruim een derde niet komen opdagen. Van de VVD'ers die wel naar een stemlokaal zijn gegaan, heeft minder dan de helft op de liberalen gestemd. Ruim een kwart heeft voor een lokale partij gekozen, blijkt uit de peiling.

Voor de PvdA-kiezers geldt qua opkomst ongeveer hetzelfde beeld als voor de VVD. Ook hier kwam een derde niet opdagen vergeleken met de Tweede Kamerverkiezingen. Minder dan veertig procent van de kiezers die wel zijn gekomen heeft PvdA gestemd. De rest is verdeeld over de SP, lokaal en D66.

Een kwart van de Nederlanders die in 2012 op het CDA stemde, is woensdag niet gaan stemmen. Van de kiezers die wel de moeite hebben genomen om naar het stemlokaal te gaan heeft meer dan twee derde gewoon CDA gestemd.

Van de SP-stemmers is meer dan veertig procent niet opgekomen. Dit komt deels doordat de SP niet in alle gemeenten meedoet. Als men wel naar het stembureau ging, stemde bijna zestig procent SP, ongeveer dertig procent lokaal.

Bij D66 heeft een kwart het rode stempotlood niet ter hand genomen vergeleken met de laatste Kamerverkiezingen. Van de kiezers die in 2012 D66 stemden, koos bijna driekwart ook bij deze raadsverkiezingen voor deze partij.