NVWA verwijt vleessector 'gebrek aan ethisch besef'

Vleesproducenten kampen met een gebrek aan ethisch besef. Dat signaleert inspecteur-generaal Harry Paul van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit in een interview met Het Financieele Dagblad.

Het aantal incidenten in de Nederlandse voedselsector heeft volgens Paul verontrustende proporties aangenomen. "De grens opzoeken en zorgen dat je niet gepakt wordt, wijst op normvervaging." Deze houding levert volgens hem ook forse risico's op voor de nabije toekomst.

Bij een reeks voedselschandalen bleek onder meer dat paardenvlees als rundvlees werd verkocht, antibiotica overmatig werd gebruikt en werden verboden groeihormonen aangetroffen. Toch is het Nederlandse voedsel volgens Paul nog veilig. "Maar de incidenten die we tegenkomen, wijzen op een grootschaligheid die verontrustend is."

Respect voor dieren zou hoger in het vaandel moeten komen te staan, ook als dat leidt tot een lagere productie. "Nu hollen we met elkaar achter de incidenten aan. Misschien moeten we een tandje terug doen in de hoeveelheid voedsel die we fabriceren."

Nederland is de tweede voedselexporteur ter wereld. "Het is een keiharde handel geworden", zegt Paul. "Vlees wordt nu behandeld als grondstof, terwijl het wel dieren zijn geweest. De waarde en respect voor het product zijn verdwenen."

De inspecteur-generaal verwacht dat zich incidenten blijven voordoen. Voor een beter toezicht mag de NVWA 150 mensen aannemen, maar het zou jaren duren voordat de NVWA weer op orde is. "We werken nu te weinig systematisch. Daardoor weten we vaak niet of een ingreep een toevalstreffer is geweest of dat er sprake is van een trend."