Angst voor A'dam als PvdA niet wint

Wees bevreesd. Wees zeer bevreesd... De PvdA te Amsterdam voelt de hete adem van D66 in de nek. Dus werpt ex-burgervader Ed van Thijn wat duiten in de stembus om de oeroude traditie van Amsterdam als rood bolwerk in ere te houden. Dat schrijft het NRC.

Van Thijn zegt niet zoveel problemen te hebben met de mensen van D66, maar grote bestuurstalenten zoals Aleid Wolfsen, Ahmed Marouch, Fatima Elatik, Bert van der Roest, Job Cohen of Hans Spekman zijn het natuurlijk niet. Aanleiding tot de paniekstemming lijkt een peiling te zijn waarin D66 de grootste lijkt te worden.

Niet alleen Ed heeft daar last van, ook andere PvdA'ers namen het gevaar waar en leverden spontaan een stukje sociaal participerend buurtmaatwerk af in de strijd om hun partij voor Amsterdam als grootste te behouden. Diverse raadsleden hebben in de laatste uren voor het stemmingsgeweld losbarst hele buurten aangeschreven met het vriendelijke verzoek om de traditie van een heersend PvdA in Amsterdam in stand te houden.

GeenStijl ontdekte in de brieven een rode lijn van verhalen over hoe goed het Amsterdam zal vergaan als de PvdA er de scepter blijft zwaaien. De brieven aan de buren puilen uit van mooie populistische beloftes als meer veiligheid in de buurt, goede scholen en weg met de coffeeshops.

Ook in andere degelijke sociaaldemocratische steunpilaren als Utrecht en Rotterdam lijkt het tij te keren. Leefbaar Rotterdam leeft op en de peilingen in Utrecht voorspellen evenmin de gewenste winst.