Extraatje voor laagste inkomens

De laagste inkomens krijgen dit jaar een extraatje. Een echtpaar kan eenmalig honderd euro tegemoetzien, een alleenstaande ouder negentig euro en een alleenstaande zeventig euro. Daarover zijn staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het eens geworden, meldt Klijnsma's ministerie maandag.

Klijnsma heeft zeventig miljoen euro in kas voor deze tegemoetkoming voor bijstandsgerechtigden, die al stond ingeboekt in de begroting voor dit jaar. Het geld wordt in de tweede helft van dit jaar uitgekeerd. De bewindsvrouw wijst erop dat de koopkracht van minima 'in deze financieel zware tijden' onder druk staat.

Uit berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) bleek maandag dat en gezin met twee kinderen dat van een bijstandsuitkering rond moet komen, maandelijks gemiddeld vijftig euro tekortkomt voor huur, voeding en verzorging. Gezinnen met drie kinderen hebben maandelijks 150 euro te weinig.

Verder is afgesproken dat gemeenten de bevoegdheid krijgen een tegemoetkoming te verstrekken aan mensen van 21 jaar of ouder die een inkomen hebben van maximaal 110 procent van het sociaal minimum. Dat betekent dat behalve mensen met een uitkering ook werkenden met een laag inkomen hiervoor in aanmerking kunnen komen.