Activisten Greenpeace willen schadevergoeding

De activisten van Greenpeace die vorig jaar enkele maanden in de Russische gevangenis hebben gezeten omdat ze hadden geprotesteerd bij een boorplatform in de Barentszzee, stappen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ze eisen een schadevergoeding van de Russen. Ook willen ze dat hun gevangenneming onrechtmatig wordt verklaard.

Advocaat Sergej Goloebok stelt in een verklaring van Greenpeace dat met het oppakken en vastzetten van de groep 'internationale en Russische wetten zijn geschonden'. "Daarom hebben we een klacht in gediend bij het Europees Hof." Volgens de raadsman was de reactie van de Russische autoriteiten op het 'vreedzame' protest van Greenpeace 'buitenproportioneel'.

De dertig mannen en vrouwen zijn volgens hem 'onrechtmatig behandeld en van hun vrijheid beroofd'. Ze zaten vast tussen 18 september en 28 november toen ze op borgtocht werden vrijgelaten.

Ook stelt Goloebok dat Rusland de activisten het recht op vrijheid van meningsuiting heeft ontnomen door 'zeer vergaande maatregelen' te nemen door eerst het schip Arctic Sunrise te enteren, de bemanning op zee vast te houden en hen vervolgens twee maanden in de gevangenis te stoppen.

De activisten willen een schadevergoeding voor het feit dat ze onrechtmatig zijn vastgehouden en voor de kosten die ze hebben gemaakt om zich in Rusland te kunnen verdedigen en de zaak naar het Europees Hof in Straatsburg te brengen.

Greenpeace roept het hof op om snel werk te maken van de zaak, al vreest de milieuclub dat het wel een jaar of langer kan duren voor de zaak met Rusland wordt opgenomen.

De Arctic Sunrise werd medio september tijdens een protestactie van Greenpeace bij een boorplatform in de Barentszzee door de Russen geënterd en opgebracht. De bemanning, onder wie twee Nederlanders, werd gearresteerd. Eind vorig jaar besloot Rusland de aanklachten tegen de activisten te laten vallen wegens een amnestiewet die het Russische parlement had aangenomen.