Grote verkiezingszege centrumrechts Servië

De centrumrechtse Servische Progressieve Partij (SNS) heeft zondag in de vervroegde parlementsverkiezingen in Servië een grote overwinning geboekt. Volgens exitpolls heeft de SNS ongeveer 160 van de 250 zetels behaald, genoeg om alleen te kunnen regeren.

In het oude parlement had de SNS nog de steun van de socialisten nodig om een regering te vormen. De partij moest de coalitiepartner zelfs het premierschap gunnen.

De socialisten van scheidend premier Ivica Dacic krijgen volgens onderzoeksbureau CeSID ongeveer vijftig zetels, waarmee ze de op een na grootste partij vormen. De pro-westerse Democratische Partij en de daarvan afgescheiden Nieuwe Democratische Partij van oud-president Boris Tadic verdelen de overige zetels. De Liberaal-democraten en sterk pro-Russische nationalisten bleven onder de kiesdrempel van vijf procent.

Het is de overtuigendste verkiezingsoverwinning van een partij sinds in het begin van de jaren negentig in Servië het meerpartijenstelsel werd ingevoerd. De officiële uitslag wordt maandag pas verwacht, maar alle deelnemende partijen hebben de officieuze uitslagen bevestigd.

Verwacht wordt dat de SNS haar leider, Aleksandar Vucic, naar voren zal schuiven als premier. In het vorige kabinet was hij vicepremier.

Vucic, vroeger een pro-Russische nationalistische hardliner, wil nu dat Servië aansluiting zoekt bij de Europese Unie. In zijn overwinningsrede beloofde hij een harde aanpak van misdaad en corruptie en harde ingrepen om de zieltogende economie weer op de rails te krijgen.

Vucic wilde en kreeg een krachtig mandaat om de nodige hervormingen door te voeren. "Burgers van Servië, ik dank u voor de overweldigende steun die u ons heeft gegeven", zei Vucic. "Wij staan voor zware hervormingen. Maar Servië heeft een toekomst waarin onze kinderen het veel beter zullen hebben."

De opkomst bij de verkiezingen lag boven de 53 procent, iets lager dan bij de vorige verkiezingen in 2012.

Servië kampt met een werkloosheid die volgens officiële cijfers twintig procent bedraagt, maar volgens experts veel hoger ligt. Internationale kredietverschaffers hebben het land laten weten dat het mes moet in de publieke sector en dat verliesgevende staatsbedrijven moeten worden geprivatiseerd.