Hindoecentrum in Pakistan in brand gestoken

Een menigte van ongeveer tweehonderd moslims heeft zondag in Larkana in de zuidelijke Pakistaanse provincie Sindh een gemeenschapscentrum van hindoes in brand gestoken. Ze waren in woede ontstoken nadat iemand had gemeld dat hij verbrande pagina's uit de Koran in een vuilnisbak bij de woning van een hindoe had gezien, zei een politiewoordvoerder.

Zulke woede-uitbarstingen komen in Pakistan wel vaker voor naar aanleiding van beweerde gevallen van ontheiliging van de Koran of godslastering. Een omstreden Pakistaanse wet stelt op godslastering de doodstraf, maar het komt soms voor dat mensen het recht in eigen hand nemen. De beschuldigingen zijn vaak gericht tegen leden van religieuze minderheden. Soennitische moslims vormen het overgrote deel van de bevolking in Pakistan.

De man en zijn gezin in Larkana zijn door de politie meegenomen om hen tegen de woede van hun buren te beschermen. Volgens de politie had de hindoe de woning gehuurd van een moslimgezin en had hij die opgeruimd voor hij die betrok. Wellicht had hij het heilige boek verbrand zonder te beseffen waar het om ging.

Groepen moslims vielen ook eigendommen van hindoes aan in enkele plaatsen in de omgeving. Ze probeerden een tempel en winkels van hindoes in brand te steken. De politie zette traangas in en loste waarschuwingsschoten in de lucht om hen te verspreiden. Vanuit de menigte werd ook geschoten en volgens de politie raakten daardoor twee burgers en een agent gewond.